Mesteri módon vágja le a fejet a fejvadász légy

2015.01.07. 16:15

Az apró rovarok nagy világában megannyi meghökkentő és bizarr jelenséget találhatnak az entomológia iránt érdeklődők. Az alábbi videofelvétel az érzékeny lelkűek számára egy meglehetősen felkavaró jelenséget örökített meg: egy parányi púposlégy (Phoridae) a fejétől szabadít meg egy hangyát.

 

A felvételen szereplő mindössze 1-3 milliméter hosszúságú púposlegyek ismertek arról, hogy hangyák testébe petéznek. A rovarban kikelő lárvák ezután a fejből lakmároznak egészen addig, míg az le nem esik. Erről a fejelválasztási mechanizmusról már több mint száz éve tudnak a rovartan szakértői, azonban most egy újabb módszert figyelhettek meg a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársai. Az új felfedezés egy Dohrniphora nemzetségbe tartozó fajhoz kötődik, mely Dél- és Közép-Amerikában őshonos. A kifejlett nőstény púposlegyek az ember számára meglehetősen beteges vonzódást tanúsítanak a sérült csapdarágójú hangyák (Odontomachus) feje iránt, amelyet előszeretettel le is választanak az ízeltlábú testéről. Pengeszerű szájszervük segítségével próbálják szétvágni a fej és tor közötti összeköttetést.

Amikor már eléggé meglazult, addig ráncigálják a fejet, míg az le nem pattan a hangya testéről. Végül a légy a talajon húzva eltávozik trófeájával, melyet vagy elfogyaszt, vagy a közelébe petézik. A procedúra részletesebben kifejtve a Biodiversity Data Journal szaklapban megjelent publikációban olvasható.