Mesteri módon vágja le a fejet a fejvadász légy

hangya légy lefejezés gif
Vágólapra másolva!
Az apró rovarok nagy világában megannyi meghökkentő és bizarr jelenséget találhatnak az entomológia iránt érdeklődők. Az alábbi videofelvétel az érzékeny lelkűek számára egy meglehetősen felkavaró jelenséget örökített meg: egy parányi púposlégy (Phoridae) a fejétől szabadít meg egy hangyát.
Vágólapra másolva!

A felvételen szereplő mindössze 1-3 milliméter hosszúságú púposlegyek ismertek arról, hogy hangyák testébe petéznek. A rovarban kikelő lárvák ezután a fejből lakmároznak egészen addig, míg az le nem esik. Erről a fejelválasztási mechanizmusról már több mint száz éve tudnak a rovartan szakértői, azonban most egy újabb módszert figyelhettek meg a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársai. Az új felfedezés egy Dohrniphora nemzetségbe tartozó fajhoz kötődik, mely Dél- és Közép-Amerikában őshonos. A kifejlett nőstény púposlegyek az ember számára meglehetősen beteges vonzódást tanúsítanak a sérült csapdarágójú hangyák (Odontomachus) feje iránt, amelyet előszeretettel le is választanak az ízeltlábú testéről. Pengeszerű szájszervük segítségével próbálják szétvágni a fej és tor közötti összeköttetést.

Amikor már eléggé meglazult, addig ráncigálják a fejet, míg az le nem pattan a hangya testéről. Végül a légy a talajon húzva eltávozik trófeájával, melyet vagy elfogyaszt, vagy a közelébe petézik. A procedúra részletesebben kifejtve a Biodiversity Data Journal szaklapban megjelent publikációban olvasható.