Igazi Nessie-t fedeztek fel Skóciában

2015.01.12. 11:06

Történelem előtti szörnyet fedeztek fel skót kutatók. Az eddig ismeretlen hüllőfaj a dinoszauruszok idején élt az óceánokban.

„Úgy néz ki, mint egy dinoszaurusz, de valójában nem az” – mondta Stephen Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa, a kutatást végző csoport vezetője. „Dinoszauruszok ugyanis nem éltek az óceánokban.” Az új hüllőfaj az Ichthyosaurusok csoportjába tartozott.

Először találták meg az e csoportba tartozó csúcsragadozó maradványát Skóciában, mondta Brusatte. Az állat nagyjából motorcsónak méretű, mintegy 4,5 méter hosszú volt. Úgy 164 millió éve élhetett a középső jurában.

A Dearcmhara shawcrossi művészi rekonstrukciójaForrás: Todd Marshall/University of Edinburgh

Ötven évig várt a múzeumban

Brusatte elmondta, hogy az új ősmaradványt a Skócia nyugati partja mentén fekvő Skye szigeten fedezték fel, de nem most, hanem több mint 50 éve. A fosszíliára Bryan Shawcross, egy amatőr gyűjtő bukkant rá, és azóta meghatározatlanul hevert egy glasgow-i múzeumban.

Gael nevet kapott

Az állat a Dearcmhara shawcrossi nevet kapta a kutatóktól. A nemzetségnév tengeri gyíkot jelent a skót gael nyelven, a fajnév pedig az állat megtalálójának állít emléket.

Valószínűleg még mindig sok dinoszauruszfosszília rejtőzik Skócia földjében, mondta Brusatte, köztük több 170 millió évvel ezelőttről, mely időszak elég hiányosan képviselt a leletek között.

Ráadásul nem is kell paleontológusnak lenni ahhoz, hogy valaki ősmaradványra bukkanjon. Skye szigetén bárki szabadon keresgélhet fosszíliákat, és Brusette csapata örömmel vállalja az új ősmaradványok elnevezését.

A felfedezést a Scottish Journal of Geology hétfői számában publikálták a kutatók.