Magyar asztrofotósé a nap csillagászati képe a NASA honlapján

Ladányi
A képen a Somló sziluettje felett a Vénusz és a Merkúr párosa szerepel
Vágólapra másolva!
A Somló sziluettje felett a Vénusz és a Merkúr párosa szerepel a presztízsértékű felvételen.
Vágólapra másolva!

Január 15-án a NASA „a nap csillagászati képeként” ezúttal Ladányi Tamás fotóját tette közzé, akinek a munkájáról a közelmúltban már beszámoltunk.

A NASA által közzétett képen a Somló sziluettje felett a Vénusz és a Merkúr párosa szerepel Forrás: Ladanyi Tamas

A kép január 13-án készült a Döbrönte településen található Szarvaskő várából, ahonnan a Somló jellegzetes vulkáni formája felett mutatkozott az égitestek együttállása. „A délutáni tiszta időt látva határoztam el a fotós kirándulást; célpontjaim között az alkonyati bolygók és a Lovejoy-üstökös szerepeltek. Néhány számítást végeztem az aktuális égi pozíciókról, így döntöttem a már általam ismert helyszín mellett.

A NASA presztízsértékű elismerését Ladányi Tamás, magyar asztrofotós érdemelte ki Forrás: wikimedia.org

A helyszínre érve a lélegzetem is elállt a csodálatos látványtól. Rövid szemlélődés után a bolygókat sikerült egy romos várablakból nézve is megpillantanom, így ez a perspektíva szolgáltatta a kompozíció kreatív keretét. A NASA publikációja igazán megtisztelő számomra, és külön öröm, hogy szép magyar tájainkat a külvilág felé is tolmácsolhatom.” – nyilatkozta az Origónak a kép szerzője, akinek válogatott felvételeiből decemberben adtunk ízelítőt olvasóinknak.

Az említett kép égitest mozgása január folyamán további érdekességeket rejt. A Naprendszer belső bolygói január 10-én látszottak legszorosabban, amikor 39’-re voltak egymástól. A Merkúr a Naptól való legnagyobb keleti kitérését 14-én érte el, majd dichotómiáját, azaz a félholdszerű alakját 16-án mutatja. A hónap hátralevő részében távolodni fog a Vénusztól, de még így is nagyszerű látványosságot szolgáltat a nyugati látóhatár felett.