Mini barbecue-sütővel szimulálták a dínók kipusztulását

2015.01.23. 13:09

Lángba boríthatta-e a Földet a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida? Angol kutatók egy halogénlámpákból eszkábált „barbecue sütővel” keresték a válaszokat.

A tudomány jelenlegi állása szerint hatvanöt millió évvel ezelőtt, a Kréta időszak végén a mexikói Yucatán-félszigetbe egy kisbolygó csapódott, mely kipusztíthatta a dinoszauruszokat. Eddig úgy vélték, a becsapódás pusztító tüzeket okozott szerte a világban.

Valóban így történhetett? A kutatók szó szerint a tűzzel játszottak, hogy választ találjanak a kérdésre - írja a New Scientist. Kiderült, hogy a valóság komplikáltabb, mint hittük. A mini-tűzözönt négy halogénlámpa segítségével szimulálták. Ezzel a cél az volt, hogy a becsapódáskor a kráter környékén felszabaduló hatalmas hőenergia hatását megvizsgálják.

Claire Belcher, az Exeter Egyetem kutatója és kollégái a lámpákat élő, majd élettelen növényi maradványokat tartalmazó kosár mellé helyezték.

Az élő növények nem gyulladtak meg az erős, de rövid ideig tartó hőhatástól

A szakemberek azt találták, hogy a Chicxulub-kráter közvetlen közelében a számítógépes szimulációk által jósolt legerősebb hőhullámok is csupán kevesebb, mint egy percig tarthattak. Ez az időtartam túl kevés volt ahhoz, hogy az élő növényzet meggyulladhasson. Ezzel szemben azok a sokkal kisebb intenzitású hőhullámok, amelyek jóval messzebbre jutottak és legalább hét percig tartottak, elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy az élő vegetációt is lángra lobbantsák.

Az elpusztult növényi maradványok viszont meggyulladtak

„A kísérlet felboríthatja a becsapódásról alkotott elképzeléseinket” – mondta Belcher. „A paleontológusoknak új nyomokat kellene keresniük a távolabb eső fosszíliákon, hogy jobban megértsék az adott időszak tömeges kihalási eseménye mögött húzódó hátteret” – tette hozzá a kutatónő.