Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban, az USA keleti partján. Az állatok azért pusztultak el, mert egy vadász csokoládét helyezett ki csaliként az erdőben.

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly még szeptemberben. Az állatokkal a csokoládéban található teobromin nevű vegyület végzett, derítette ki a New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és toxikológiai vizsgálat.

Csak az a megoldás, ha nem hagyunk csokoládét az erdőben – mondta az esetről Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője. A minisztérium akkor figyelt fel a csokoládé kockázataira, amikor Michigan államban egy feketemedvebocs pusztult el teobromin-mérgezésben.

Két feketemedve-bocs Pennsylvania államban. A fekete medve (Ursus americanus) egész Észak-Amerikában elterjedt az erdős vidékekenForrás: MTI/AP/Citizens' Voice/Andrew Krech

Úgy hat, mint a koffein

A teobromin a koffeinhez hasonló vegyület. Az úgynevezett keserű alkaloidot a kakaónövény termeli. Hatása a koffeinhez hasonlít: erősebben hajtja a vizeletet, de kevésbé élénkít.

A csokoládéban elég kevés a teobromin ahhoz, hogy az ember egészségét ne veszélyeztesse. Több emlős mája azonban lassabban bontja le a teobromint, így például a kutyák és a macskák is halálos mérgezést szenvedhetnek kis mennyiségű csokoládé miatt, károsítva a veséket és a központi idegrendszert. A mérgezés hasmenéssel, gyakori vizeléssel, hányingerrel és hányással kezdődik, majd szívritmus-zavar, epileptikus görcsök, szívroham és belső vérzés lép fel, végül beáll a halál.

Minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, attól függően, hogy a medve mennyit eszik belőle.

Kockázatos csali

„A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk lemondani róla, de talán változtatni lehetne azért, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat” – mondta Timmins a New York Daily News tudósítása szerint.

Volt olyan szakértő, aki nincs meggyőződve a csokoládémérgezésről, mert az édességet több állam számos helyszínén használják csaliként az USA-ban, ezért a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni kellene.