Cervantes nyomában a régészek

Cervantes
A híres író szobra a madridi nemzeti Könyvtár előtt
Vágólapra másolva!
A spanyol és világirodalom egyik leghíresebb személyiségének ismert a temetekezési helyszíne, de a sírja nem. Spanyol régészek és antropológusok egy új kutatási projekt részeként,  Don Quijote atyjának azonosításán dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A templom megvan

Annyi biztos, hogy Miguel de Cervantes (1547 - 1616) földi maradványait egy madridi trinitáriánus templom őrzi – már csak az a kérdés, hogy melyik sírban fekszik a legendás író. Spanyol régészek és antropológusok egy csoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsa, pontosan hol is helyezték örök nyugalomra a spanyol irodalom egyik legnagyobb alakját.

Cervantes kalandregénybe illő élete

Cervantest, teljes nevén Miguel de Cervantes Saavedrát a spanyol irodalom egyik legfontosabb személyiségének tartják – az irodalomtörténészek döntő többsége szerint fő műve, a Don Quijote tekinthető az első modern értelemben vett regénynek.

Cervantes korabeli, 1600-ban festett portréja Forrás: Wikimedia Commons

A spanyol költő és drámaíró kalandos életet élt: Madridban nőtt fel, de párbajban megsebesített egy vagyonos építőmestert, ezért menekülnie kellett Spanyolországból – ezután egy bíboros felszolgálója, majd katona lett, és részt vett az 1571-es lepantói csatában is, ahol bal karjára lebénult.

A híres író is részt vett a törökök megsemmisítő vereségével végződött 1571-es lepantói csatában Forrás: Wikimedia Commons

Amikor vissza akart térni hazájába, a hajót, amin utazott, kalózok támadták meg – Cervantes öt évig berberek fogságába került, és csak több szökési kísérlet után sikerült kiszabadítania magát. Mikor végre visszatért Spanyolországba, hivatali munkát vállalt, de összetűzései miatt többször ült börtönben.

A Don Quijote első kiadásának címlapja, 1605-ből Forrás: Wikimedia Commons

Ekkora már több drámát is írt, melyeket a spanyol színházak tűztek műsorukra, és papírra vetette leghíresebb műve, a Don Quijote vázlatát is, amelyből végül 1605-re lett kiadott regénykötet.

Hirtelen jött vallásosság

Bár viszonylag sikeres írónak számított, folyamatosan anyagi gondokkal küzdött – nem volt ez másképp utolsó éveiben sem, amikor több tragédia is érte: 1609-ben meghalt az egyik nővére, Andrea, hat hónappal később unokája, Isabel Sanz, és 1610 januárjában elhunyt másik lánytestvére, Magdalena is.

A kényszerképzetei foglyává lett "búsképű lovag" Don Quijote, a regény 19. századi illusztrációján Forrás: Wikimedia Commons

Talán ez is közrejátszott abban, hogy élete alkonyán mélyen vallásossá vált, – ezt annyira komolyan vette, hogy 1613-ban novícius, azaz szerzetesjelölt lett. Az 1600-as évek spanyol átlagához képest szép kort ért meg: 1616 áprilisában, 68 évesen halt meg. Testét egy madridi trinitáriánus templomban helyezték örök nyugalomra az Irodalmi Negyedben, azaz a történelmi Barrio de las Letras területén.

Az elveszett fejfa

A helyszín tehát megvan, csak az rejtély, hogy pontosan melyik sírba temették a spanyol írót , lévén, nem maradt fenn azonosítható síremléke. Valószínű, hogy a kolostortemplom kibővítése során tűnt el sírjának jelzése, ezért a csontok vizsgálatával kell megállapítani, hogy pontosan hol fekszik Cervantes.

Sírkutatás a kolostorban

Archeológusok és antropológusok egy csoportja egyelőre három jelöletlen sírt vizsgál a kolostor kriptájában, és további lehetséges temetkezési helyeket keresnek georadarral.

A népszerű regényhős Don Quijote, és titkos szerelme, Dulcinea köztéri szobra Forrás: Wikimedia Commons

„Ha találunk olyan csontokat, amelyek megfelelnek előzetes feltételezéseinknek, továbbléphetünk a következő fázisba” – nyilatkozta Francisco Etxeberria, a Baszkföldi Egyetem specialistája. –„Ez pedig az lenne, hogy összehasonlítsuk a csontokból kinyert DNS-eket Cervantes testvérének DNS-képével.” Ez a testvér Luisa de Cervantes lesz, akit 1623-ban temettek el Alcala de Henaresben.

A híres író szobra a madridi Nemzeti Könyvtár előtt Forrás: Wikimedia Commons

A kutatás első fele a tervek szerint két hetet vesz igénybe, és csak ez az első szakasz 50 ezer eurónyi támogatást igényel – ha megvannak a csontok, a DNS-vizsgálatok sokkal tovább tartanak majd.