Nem felejtik ellenségük arcát a darazsak

Liostenogaster flavolineata
Liostenogaster flavolineata kolónia
Vágólapra másolva!
Nem csak szagról, de arcról is felismerik a rosszban sántikáló behatolókat bizonyos darázsfajok. A vizuális felismerés alapján döntenek a támadás megindításáról – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Angol kutatók (Queen Mary, University of London) legújabb tanulmányukban egy trópusi darázsfaj, a Liostenogaster flavolineata egyedeit vizsgálták. Az egyes fészkek – melyekben egy „vérségi kötelékbe” tartozó darazsak laknak – egymáshoz rendkívül közel helyezkednek el, így gyakori, hogy a különböző családok egymástól erőforrásokat zsákmányolnak.

A legtöbb rovar szag alapján meg tudja különböztetni társát az idegen betolakodótól. Az új tanulmányban azonban kiderült, hogy a trópusi darazsak nem csak erre, hanem a vizuális azonosításra is ugyanolyan mértékben támaszkodnak.

Liostenogaster flavolineata kolónia Forrás: Wikimedia Commons

Fő az arany középút

A kutatók ötven L. flavolineata kolóniát tanulmányoztak a Maláj-félszigeten. Az egyes érzékszerveket külön-külön tesztelték. A vizuális felismerés vizsgálatához szagtalanították az azonos kolóniába tartozó társat és a behatoló darazsat egyaránt. A szagfelismerés tanulmányozásához barát és ellenség szagmintáit használták fel.

Kiderült, hogy egyik érzékszervet sem lehet biztosra venni: ha a darazsak csak a látásra, vagy a szaglásra voltak utalva, gyakran tévesztettek. A tévedések ára azonban különbözött a két érzéknél, így ha látás alapján hibáztak, még azelőtt be tudták szüntetni a támadást, mielőtt halálos csapást mértek volna rokonukra.

Az állatok szempontjából az ideális megoldás tehát az, hogy a két érzéket egyaránt használják az ellenség azonosításához. Habár korábban is ismert volt, hogy bizonyos darazsaknak elég jó az arcfelismerése, azt idáig nem tudták, hogy alapvetően befolyásolja a rovarok döntését a támadás megindításáról.