Fellőtték a napvihar-figyelő amerikai műholdat

DSCOVR
A DSCOVR műhold fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Szerdán elindították Floridából a Nap kozmikus sugárzásának vizsgálatára készített amerikai műholdat, ugyanakkor a SpaceX cég letett arról a kísérleti tervéről, hogy a Falcon hordozórakétát újrafelhasználás céljából visszairányítsák a Földre.
Vágólapra másolva!

A napviharok és napkitörések megfigyelésére szolgáló DSCOVR műhold fellövésére többszöri halasztás után került sor. Az amerikai kormányzat által finanszírozott berendezés - amelynek megépítését Al Gore volt alelnök kezdeményezte - a tervek szerint a Földtől mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban állomásozik majd, és feladata az lesz, hogy megfigyelje a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, szükség esetén pedig időben riasztást küldjön a Földre a várható időjárási nehézségekről.

A szerdai indításnál Gore is jelen volt.

A DSCOVR műhold fantáziarajza Forrás: Wikimedia Commons

A korábbi halasztások egyik oka a magasabb légrétegekben uralkodó erős szél volt. Szerdára ez a probléma megszűnt, ugyanakkor az óceán erős hullámzása miatt a SpaceX magáncég úgy döntött, eredeti terveivel ellentétben nem tesz kísérletet arra, hogy épségben visszairányítsa a hordozórakétát a Földre. A rakéták visszanyerése és újbóli használata új lépcsőfokot jelenthetne az űrrepülésben, de ilyen manőver eddig még senkinek nem sikerült.

A SpaceX a Dragon teherűrhajó múlt havi elindítását követően sikeresen visszairányította ugyan a Falcon rakétát egy tengeri platformra, de a becsapódás túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört.

A DSCOVR várhatóan 110 nap múlva áll pályára.