Vágólapra másolva!
Minden lakott helytől távol, a Csendes-óceán déli része fölött esett darabjaira és égett el az Európai Űrügynökség utolsó teherűrhajója. Az eszközök összesen harmincegy tonna felszerelést szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra.
Vágólapra másolva!

Vége az Európai Űrügynökség (ESA) teherűrhajó-programjának. Az űreszközpark utolsó darabját pénteken közép-európai idő szerint 14 óra 40 perckor kapcsolták le a Nemzetközi Űrállomásról, miután az asztronauták megpakolták szeméttel, értékes helyet szabadítva fel az űrállomáson.

Az utolsó ATV sorsa öt fotóban. A teherűrhajó megközelíti a Nemzetközi Űrállomást 2014. augusztus 12-én Forrás:Roscosmos/O. Artemjev

Az automata teherűrhajó (ATV) ezután fokozatosan ereszkedni kezdett. Előre tervezett pályán lépett be a légkörbe, majd darabjaira esett, és a hulladékkal együtt elégett a Csendes-óceán fölött. Az utolsó ATV-t Georges Lemaître belga fizikusról, egyben katolikus papról nevezték el, aki először publikált a Világegyetem tágulásáról és az Ősrobbanásról.

Két asztronauta, Samantha Cristoforetti és Butch Wilmore rakodja a hulladékot a teherűrhajóban január 14-én Forrás: ESA/NASA

Nincs rá pénz

Az automatizált, vagyis ember nélküli, egyszer használatos szállítóeszköz az Európai Űrügynökség fejlesztése volt, Európa többek között ezzel járult hozzá a Nemzetközi Űrállomás fenntartásához. A teherűrhajókat az Ariane-5 hordozórakéta legerősebb változatával indították a Francia Guyanában lévő kourou-i űrközpontból, és alkalmanként körülbelül hét tonna utánpótlást szállítottak az ISS-re.

Timelapse videó az űrállomásról leváló teherűrhajóról

Az ATV-program jórészt azért áll le, mert az Európai Űrügynökségnek nincs elég pénze hozzá, noha eredetileg jóval több küldetést terveztek. Az űrállomást a jövőben elsősorban amerikai és orosz szerkezetek látják majd el utánpótlással.

Az elégett teherűrhajó nyomai a Csendes-óceán fölött a Nemzetközi Űrállomásról fotózva Forrás: Forrás: Sam Cristoforetti és Terry W. Virts Twitter-oldala

A tapasztalatok még jól jönnek

Az ATV-ken kívül eddig az orosz Progressz és Szojuz, az amerikai Dragon és Cygnus, valamint a japán HII űrhajók szállítottak utánpótlást az ISS-re. Az ATV-k tervezése, építése és irányítása során szerzett tapasztalatokat felhasználják a NASA készülő új űrkapszulája, az Orion fejlesztésében. Az Oriont többek között a Marsra szállásra fejlesztik.

Az ATV-k elnéptelenedett, lekapcsolt irányítóterme február 15-én Forrás: ESA