Egészen addig szinte tudomást sem veszünk ízületeink létezéséről, míg egyszer valamelyik fájni nem kezd. Akkor jövünk csak rá, hogy hihetetlenül sokat használjuk, és mennyire meg tudja keseríteni az életünket, ha megsérül vagy kopni kezd.

Testünk szürke napszámosai

 Elképzelte már valaha, mi is történik például a térdében mozgás közben? Az ízületek sokféle szövetből állnak, ficamukat, sérülésüket megakadályozandó szalagok és inak veszik körül őket.  A csontok ízületi felszínét porc borítja, ez alkot egy olyan sima felületet, amely a csontok találkozási felületét borítja. Ez a speciális szövet "kipárnázza" az ízületet, megakadályozza a csontok súrlódását. A porcok között folyadék található, az ízületi nedv.

A térdízület szerkezeti felépítéseForrás: Wikimedia Commons

Ez csökkenti a porcfelületek súrlódását, síkosít, csökkenti a csontkopást és segíti az ízület mozgását. A folyadékot az ízületi tok termeli, és egyben stabilizálja is az ízületet. Meg sem mernénk saccolni, nap mint nap hányszor használjuk különböző ízületeinket. Azt, hogy rengetegszer, csak akkor kezdjük érzékelni, ha a mozgás fájni kezd.  Ízületi betegségekkel több orvos szakma képviselője foglalkozik: reumatológus, ortopéd szakorvos, traumatológus.

Az ízületi sérülések nagyon komoly fájdalmat okozhatnakForrás: Healthier Lifestyle Central/Andreas Lindlahr

Attól függ, mi történt az ízülettel - mert sajnos számos rossz dolog történhet vele: sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás is. Ízületi betegségek diagnosztizálásához gyakran elég a fizikális vizsgálat is, ám a képalkotó eszközök (röntgen, ízületi ultrahang, CT, MR) szntén az orvos rendelkezésére állnak.

 Kopik, fáj, megsérül...

 Az ízületi fájdalmaknak három fajtája ismert:

- egyszerű ízületi fájdalom (arthralgia), amelyet sérülés, túlterhelés okozhat,

- porckopás okozta ízületi fájdalom (arthrosis),

- gyulladás okozta ízületi fájdalom (arthritis).

 Amit szinte senki nem tud elkerülni, az az ízületi kopás, amely tíz hatvan éven felüli emberből hetet gyötör. Leggyakrabban a kéz csontjaiban, a csípőben, a térdben és a gerincben okoz fájdalmat.Kezdetben úgynevezett "indulási fájdalom" utal a kopásra, ezt követi a terhelési-, végül a nyugalmi fájdalom. A folyamat végén, amikor a csont már közvetlenül a csonttal érintkezik, akkor az extrém fájdalmat okozhat, és súlyosan csökkentheti az ízület mozgásképességét.

Az ízületi fájdalmak hátterében többnyire az idősebb életkor,  genetikai ok, vagy sérülés állForrás: Esenthial Health

Végül létrejöhet az ízületi blokk,  vagy más néven a merev ízület. Az ízületi kopások megjelenését elősegíti az előrehaladt életkor, örökletes hajlam, különböző sérülések és a túlsúly. Ezért elég egyértelmű, hogy - mivel sem az életkort, sem a hajlamot nem tudjuk befolyásolni - ízületkímélő mozgás, és a helyes testsúly elérését segítő táplálkozás lehet fontos a betegség kialakulásának megelőzésében.

 Egy, két, há!

 Az ízületek meghálálják a rendszeres, ám mindenképpen az életkornak és teherbírásnak megfelelő, mozgást, fizikai aktivitást. A rendszeres testmozgás ráadásul erősíti azt az izomzatot, amely nagyobb támasztékot tud adni az ízületeknek, részben tehermentesítve azokat.

Az egészséges életmód, a rendszeres és kímélő testmozgás az egyik legjobb ellenszer az ízületi problémák ellenForrás: naturieshealth.co.nz

Erre alkalmas, tipikusan ízületkímélő mozgásforma az úszás, illetve a gyógytornász által összeállított torna, valamint a megfelelő, ízületkímélő módon végzett kerékpározás és az északi gyaloglás is. Minderre még jobban oda kell figyelni, ha valaki jelentős testsúly-többlettel kezdene hozzá a mozgáshoz. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a jó szándék (mármint hogy csökkentsük a súlytöbbletet) megerőlteti az ízületeket. Ezért amennyiben fájdalom jelentkezik valamely ízületben, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot és egy ideig kíméljük az adott testrészt. Télen inkább benti mozgást végezzünk, mivel a kopott ízületek nem kedvelik a hideget, érzékenyek lehetnek, ráadásul a hideg növeli az izmok görcskészségét, ez pedig tovább fokozza a fájdalom intenzitását.

Ésszel űzött sport

Akár bent, akár kint végzünk testmozgást, az ízületi problémával küszködőknek kihagyhatatlan a bemelegítés (mivel annak hiánya az ízületi problémákon túl komoly izomsérülést okozhat), a sportágnak megfelelő, esetleg ízületet védő ruha és cipő. Hősködni sem szabad, ha az ember egyszer már "megégette magát", és ízületi problémái voltak.

Néhány sport, mint például a tenisz is, fokozottan igénybeveszi ízületeinketForrás: PhotoAlto/Vincent Hazat

Ha fájdalmat érzünk, akkor pihenőt kell adni a testrésznek: semmi olyan mozdulatot nem szabad végezni, ahol a problémás ízületben fájdalmat érzünk. Arra is érdemes odafigyelni - fiatalon is! - hogy a váll izmait erősen megmozgató sporthoz (ilyen például a röp-, a kézi- és a vízilabda valamint a tenisz) csak akkor fogjunk, ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis a vállízületet tartó izmok gyengék, akkor nem tartják meg stabilan az ízületet hirtelen mozdulatnál, ez pedig növeli a sérülés veszélyét.

 Ízületvédő étkek

 A mozgáson és az ízület megfelelő (nem túlzott) kímélésén túl az étrendünk is lehet olyan, ami segítheti védeni mozgásszerveinket.  Mindenképpen jót tesz az ízületeinknek (de a szívünknek is) például a gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban gazdag étrend. Jó hatású a teljes kiőrlésű gabonafélékben és az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása is.

A tudatos étrend szintén jótékony hatással lehet az ízületi problémák megelőzésébenForrás: PhotoAlto/Vincent Hazat

Az állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok sajnos növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat, ezért azok fogyasztását ebből a szempontból is érdemes csökkenteni. Nagyon hasznos a tengeri halak fogyasztása, hetente akár három alkalommal is. Az utóbbi években egyre többféle porcvédő étrend-kiegészítő is rendelkezésre áll, ha valaki a táplálkozásával nehezebben tudná biztosítani a porcoknak szükséges anyagokat. A porc felépítésében résztvevő többféle glukózamin-, kondroitinszulfát-, hialuronsav-tartalmú tápszerek szedése porckopás esetén ajánlott.