Nagyon fényes meteor jelent meg csütörtökön hajnalban az Egyesült Államok keleti része fölött. Az úgynevezett tűzgömb New York, Pennsylvania és Ohio államból volt látható, a legfeltűnőbb pedig Pittsburgh fölött volt.

A 226 kilós meteor átmérője nagyjából 60 centiméter volt, közölte a NASA. Az űrügynökség három meteorkamerája észlelte az objektumot. A mérések szerint a meteor 72420 kilométer/órás (20,11 km/s) sebességgel égett el a légkörben.

Széthullott

A NASA meteormegfigyelő kamerái akkor vesztették el a tűzgömb nyomát, amikor az objektum 20,9 kilométerre megközelítette a földfelszínt. Az űrügynökség szerint a gömb széthullott darabkáit, vagyis a meteoritokat Pennsylvania államban, Kittanningtól keletre érdemes keresni.

A tűzgömb (bolida) olyan meteor, amelynek fényessége meghaladja a Vénusz bolygó fényességét.

Az űrügynökség egy tizenöt meteorfigyelő kamerából összeálló hálózatot (MEO) működtet az Egyesült Államok területén. A nagy látószögű kamerákat úgy helyezték el, hogy a látómezők fedjék egymást. A kamerák többségét tanintézményeken, csillagászati obszervatóriumokban szerelték fel fel.