Menedéket kapnak a sörrel itatott orosz medvék

Vágólapra másolva!
Romániában talál menedéket két orosz medve, melyekkel gazdáik rosszul bántak, ketrecben tartották és sörrel itatták őket.
Vágólapra másolva!

„Orosz állatvédő szervezetek értesítettek bennünket arról, hogy két 20 év körüli hím medvét tartanak Szocsi egy étterme mögött egy szűk ketrecben. Gazdáik és turisták is gyakran itatták őket sörrel” – jelentette be a romániai Milioane de prieteni (Millió barát) állatvédő szervezet igazgatója, Liviu Cioineag.

A két állatot román állatvédők az általuk létrehozott, 69 hektáron elterülő medverezervátumba várják, mely a legnagyobb a világon. Jelenleg 79, fogságból mentett mackó él a Brassó melletti területen, Albániából és Amerikából is érkezett oda lakó.

„Szállításukra valószínűleg áprilisig kell várni, mert előbb az orosz hatóságoknak kell dönteniük a két medve lefoglalásáról. Addig mi gondoskodunk a kényelmes utazásukról” – mondta az igazgató az AFP hírügynökségnek.

A barna medve (Ursus arctos arctos) Magyarországon és a legtöbb európai országban szigorúan védettnek számít, vadászatuk tilos. Európában nagyjából 17 ezer példány él, a legnagyobb, 7200 egyedre becsült állomány a Kárpátokban van. Ennek többsége, körülbelül 6000 egyed, azaz a teljes európai populáció 40 százaléka Romániában él. A mai Magyarország területéről már a 19. században eltűnt a faj, azonban az elmúlt pár évben főleg a Börzsönyben, a Bükkben és az Aggteleki-karszton egyre gyakrabban bukkannak fel ezek az állatok.