A Stegosaurus annyit nyomott, mint egy mai orrszarvú

Stegosaurus, Ceratosaurus
Artist's reconstruction of a Stegosaurus that has just hit a Ceratosaurus with its tail spikes
Vágólapra másolva!
A kutatók kiszámították a londoni Természettudományi Múzeum sztárjának, a Sophie becenéven emlegetett Stegosaurusnak a tömegét. Kiderült, hogy a fiatal dinoszaurusz olyan nehéz volt, mint egy mai orrszarvú.
Vágólapra másolva!

A londoni Természettudományi Múzeumban őrzik a világ legteljesebb – 85 százalékban eredeti – Stegosaurus-csontvázát. Az állat ősmaradványa december óta látható, és a múzeum egyik büszkesége.

A Stegosaurusok 150 millió éve kóboroltak a mai Wyoming területén lévő szubtrópusi erdőkben. Az állatok valószínűleg az alacsonyabb bokrokról legelészhettek, bár a pontos étrendjük ismeretlen. A kutatók egyelőre azt sem tudják, mi lehetett a szerepe a hátukon lévő tizenkilenc csontos lemeznek.

Egy Stegosaurus a tüskés farka csapásával hárítja el egy Ceratosaurus támadását (művészi illusztráció) Forrás: NHM Lomdon/Nicholls

Testes dinoszaurusz

Számítógépes modellel viszont sikerült meghatározni, mennyi lehetett a Londonban kiállított fiatal példány tömege. Az érték 1600 kilogrammnak adódott, ami egy ma élő orrszarvú tömegének felel meg.

A kutatók abban bíznak, hogy számításaik segítségével egy nap sikerül megfejteni a Stegosaurusok növekedési rátáját, írják a Biology Letters folyóiratban megjelent cikkükben.

Ez az erőteljes növényevő dinoszaurusz valószínűleg nehéz zsákmányt jelenthetett még a legnagyobb ragadozó dínók számára is.

A Stegosaurus csontvázának összeállítása a londoni Természettudományi Múzeumban Forrás: NHM London