Afrodiziákumok a természetből

Valentin-napi szexrecept: Afrodiziákummenü, amely a konyhától a hálószobáig kísér intim
Vágólapra másolva!
Egyes afrodiziákumok, mint például a vörösbor vagy a csokoládé közismertek, sőt bármikor elérhetők. Egy kutatócsoport a közelmúltban tette közzé azt a tanulmányt, melyben állatok és növények váladékait, sőt kábítószereket vizsgáltak, hogy mennyire rendelkezhetnek vágykeltő hatással.
Vágólapra másolva!

A dugu dugu vagy a hörcsög megoldást nyújthat?

Ha boltban vagy a piacon jár és természetes afrodiziákumot szeretne vásárolni, bőven akad rá lehetősége. 2011-ben harmincnégy fajta gyógynövény szerelmi hatásait vizsgálták meg kísérleti állatokon. „A forgalomba hozott természetes afrodiziákumok többségének hatása tudományosan nem bizonyított” – mondta Rany Shamloul, az ottawai kórház egyik orvosa, aki szexuális zavarokkal küzdő férfiakat is kezelt.

A kutatók az afrodiziákumokat állatok és növények széles választékából tesztelték. Volt köztük malajziai tengeri csiga, azaz a „dugu-dugu”, közönséges varangy, de a sárga skorpiók és a brazil vándorpókok mérgének kivonása mellett a hörcsögök hüvelyi váladékában lévő fehérjékkel is kísérleteztek. „Minden kultúrának megvannak a maga sajátosságai, Észak-Amerikában az osztrigáról kering a vágyfokozó mítosz, magam sem tudom, hogy miért” – fejtette ki véleményét Shamloul.

Forrás: Thinkstock

Ha Parkinsonos lesz, akkor hiperszexuális is

2014-ben Shamloul közzétette tapasztalatait, amelyeket a pozitív kimenetelű állatkísérletek és módszertanilag nem megalapozott humán vizsgálatok során szerzett. Szkepticizmusa ellenére rábukkant egy bizonyítékra: „A koreai vörös ginzeng bizonyítottan jobb hatással rendelkezik, mint a placebók.”

A szintetikus kábítószerek – melyeket gyakran felírnak a Parkinson-kórban szenvedőknek – hiperszexuális tüneteket produkálhatnak az agyban lévő dopamin felszabadulásának befolyásolásával. Shamloul szerint ez a jelenség csak a felhasználók 2-3%-ánál fordul elő. „Ez azt jelenti, hogy a szexuális vágyat fokozzák a kábítószerek, mindenesetre ez talán jobban hangzik, mint a vágykeltők között szerepelő tigrispéniszleves” – nyilatkozta a tudós.