Négyszer láthatjuk ugyanazt a szupernóvát

szupernóva, Hubble
A gravitációs lencsézés miatt a képen négy példányban látható ugyanaz a szupernóva
Vágólapra másolva!
Egy szupernóva észlelése nem hétköznapi esemény. Négyszer látni ugyanazt a felrobbanó csillagot azonban eddig elképzelhetetlennek tűnt. A NASA szakemberei most tették közzé az egyedülálló jelenség magyarázatát.
Vágólapra másolva!

A kérdéses csillagrobbanást a NASA Hubble űrtávcsövével észlelték. A képen négy fényes sárga pont látható egy előtérben lévő elliptikus galaxis körül. A négy szupernóva optikai illúzióját az úgynevezett gravitációs lencsézés jelensége okozza. A robbanás fényét meghajlította, eltorzította és négy pontba szórta szét a galaxishalmaz hatalmas gravitációja.

Az elliptikus galaxis és galaxishalmaza 5 milliárd fényévnyire van a Földtől, míg a mögötte lévő szupernóva távolsága 9,3 milliárd fényév.

A gravitációs lencsézés miatt a képen négy példányban látható ugyanaz a szupernóva (a kinagyított részen különösen jól megfigyelhető) Forrás: NASA/ESA/STScI/UCLA

A Science-ben pénteken megjelent cikk szerint a csillagrobbanás négy képe valószínűleg elhalványul a következő évtizedekben. Amikor ez megtörténik, a csillagászok előtt ritka lehetőség nyílik: újra láthatják a szupernóvát egy kép formájában valahol másutt a galaxishalmazban.