Évszázadok óta pusztít a halálos békakór

nyílméregbéka
A nyílméregbékákat is a kihalás fenyegeti
Vágólapra másolva!
A kétéltűeket fenyegető legveszélyesebb járvány először 1880 körül jelent meg a Földön – mintegy 200 faj kipusztulását okozta az elmúlt 140 évben.
Vágólapra másolva!

Immunis kétéltűek

Több mint száz évig éltek probléma nélkül együtt a kétéltűek a Batrachochytrium dendrobatidis névre keresztelt, kétéltűeket fenyegető gombával Illinoisban és Koreában – olvasható a Biological Conservation és a PloS One tudományos folyóiratokban publikált tanulmányokban. A kutatások szerint legalább 126 évig nem jelentett semmiféle veszélyt a kétéltűek számára az a gomba, amely most a bolygó más területein megtizedeli a fajokat. Az új eredmények segíthetnek a tudósoknak jobban megérteni azt a kitridomikózis (chytridiomycosis) betegséget, amelyet a Batrachochytrium okoz, és azt is, hogy milyen körülmények mellett voltak képesek több mint száz évig fennmaradni mellette.

Ugyanaz a viselkedésminta

„Ahhoz, hogy megértsünk egy betegséget, meg kell értenünk a gazdatest és a kórokozó viselkedését is” – magyarázta Vance Vredenburg, a San Francisco Állami Egyetem biológiaprofesszora. Vredenburg már több mint tíz éve a B.dendrobatidist tanulmányozza, és mindkét kutatásban részt vett. –„Most már tudjuk, hogy több mint 100 éve ugyanaz a viselkedésminta jellemző rájuk.”

A nyílméregbékákat is a kihalás fenyegeti Forrás: Trisha/Wikimedia Commons

200 kétéltűfaj kihalásáért felelős

A B.dendrobatidis gomba először az 1890-es években Brazíliában jelent meg, a két új tanulmány pedig kimutatja, hogy Észak-Amerikában több mint 50 évvel előbb tűnt fel, mint ahogy azt korábban hittük. A gomba által okozott betegség, a kitridomikózisjárvány következtében már több mint 200 kétéltűfaj halt ki, és még mindig fokozott veszélyt jelent világszerte.

„A gomba világszerte jelen van, és hatalmas problémákat okoz” – mondta Vredenburg. –„Most, hogy látjuk: Illinoisban és Koreában a kétéltűek sikeresen birkóztak meg a járvánnyal, rá kell jönnünk, hogyan csinálják, és fel kell használnunk az információinkat a világ többi részére vetítve, ahol a kétéltűek száma rohamosan csökken.”

Megállítani a kihalási hullámot

Bár Illinois-ban az 1880-as években gyorsan terjedt a járvány, Koreában az 1990-as évek elején jóval kisebb mértékben volt jelen a B.dendrobatidis. Vredenburg és kollégái szerint ez azt mutatja, hogy a gomba máshogy viselkedhet különböző helyszíneken. A kutatók számára a következő teendő az lesz, hogy megvizsgálják: a kétéltűek mely tulajdonságai tették lehetővé azt, hogy ellenálljanak a halálos kórnak. Ha ez megvan, a tudást alkalmazni tudják a világ többi részén szenvedő állatokra, és megelőzhetik a további kihalási hullámot.