Sikerült szarvasgombát termeszteni brit földön

szarvasgomba, aukció,
The largest white truffle in the world is on display at Sotheby's New York on December 5, 2014. The truffle was found last week in the Umbrian region of Italy weighing 4.16 pounds or 1.89 kilos. It is nearly twice the size of the existing record holder, which was sold for $417,200 in 2010. Sotheby’s will offer this truffel on December 6 and with expected to start at $50,000. AFP PHOTO / Timothy A CLARY
Vágólapra másolva!
Örülnek a britek, sikerült szarvasgombát termeszteniük. Mára már csak ritkán találnak vadon termő példányokat Nagy-Britanniában, így csillagászati áron importálnak termesztett szarvasgombát.
Vágólapra másolva!

Paul Thomas növénybiológus hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez a szigetországban, rögtön húsz különböző területen. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten.

A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele.

A szigetországban vadon termő szarvasgombák kilónkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), de nincs belőlük sok. A vadon termő példányok egykor igen elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, de az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. A szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései.

A világ egyik legnagyobb szarvasgombája: 1,89 kilós, Olaszországban találták Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Viktória királynőig vezethető vissza

A britek asztalára kerülő szarvasgombák döntő többségét importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. Az Olaszországból, Franciaországból és Horvátországból utaztatott szarvasgomba kilónkénti ára akár 3 ezer font (1 millió 300 ezer forint) is lehet – írja a BBC.

„Évek óta álmodom erről a pillanattól. Régen kilószámra nőtt nálunk. Feljegyzések szerint maga Viktória királynő is megtekintette a szezon legnagyobb szarvasgombáját” – lelkendezett Thomas

A szigetországban vadon termő szarvasgomba kilója jelenleg nagyjából 400 font (172 ezer forint), A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak.

Klasszikus növénytani rajz a brit nyári szarvasgombáról Forrás: Wikimedia Commons

Michelin-csillagos éttermek vásárolják

A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. „Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik” – mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. Frost szavaival

„olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni”.

A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre.

„A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A »termesztés« kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált” – mondta Frost a BBC-nek.