Víz alatti robbanásban semmisült meg a híres japán hadihajó

Muszasi, Musashi, elsüllyesztett japán hadihajó, 1944, 2. világháború, légitámadás, Fülöp-szigetek, Sibuyan-tenger
A fotó 1944. október 24-én készült a Muszasi hadihajóról, mikor a Fülöp-szigeteken amerikai légitámadás érte
Vágólapra másolva!
Víz alatti robbanás semmisítette meg több mint 70 évvel ezelőtt a közelmúltban megtalált Muszasi japán csatahajót. A szakemberek a Sibuyan-tenger mélyén talált, nagy területen szétszóródott hajóroncsok vizsgálatával jutottak erre a megállapításra.
Vágólapra másolva!

Az ezer méter mélyen a tengerfenéken fekvő hajóroncsra Paul Allen, a Microsoft társalapítója kutatásai során bukkantak rá február közepén egy távirányítású szondát használva. A jármű minden idők egyik legnagyobb és legmodernebb csatahajója volt, az amerikai haditengerészet süllyesztette el.

Súlyos sérülések

A fotó 1944. október 24-én készült a Muszasi hadihajóról, mikor a Fülöp-szigeteken amerikai légitámadás érte Forrás: AFP/Jiji Press

A szonda által végzett feltárások és részletes felvételek alapján a szakemberek azt közölték pénteken, hogy a Muszasit legalább egy robbanás érte, amikor elsüllyedt. A Muszasi 1944. október 29-én, a leytei csatában süllyedt el a Fülöp-szigeteknél, a Sibuyan-tengeren, 2399 emberrel a fedélzetén. Amikor elsüllyedőben utoljára látták, a hajó még egyben volt.

„A hajóroncs nagyon súlyosan sérült. Úgy tűnik, legalább egy, ha nem két lőszerraktár-robbanás érte, amely valószínűleg letépte az orrát, a farát és a teljes középső részt” – közölte David Mearns, a Muszasi kutatócsoport tagja.

A testvérhajóját is elsüllyesztették

A roncsok körülbelül egy 800x500 négyzetméteres térségben szóródtak szét. A felvételeken látszik a hajóorrban ütött rés, amelyet egy amerikai torpedótámadás okozhatott a Muszasi elmerülése előtt. Megtalálták a leszakadt propellert, a letépett lövegtornyokat és katapultokat. A far felborulva hever a tenger mélyén.

Az 1942-ben épült csatahajó, amelyet akkoron elsüllyeszthetetlennek tartottak, a legnagyobb és legkorszerűbb hadihajó volt a világon. Japánban összesen három Jamato-osztályú, 263 méter hosszú csatahajót gyártottak, és a Muszasi volt az utolsó csatahajó, amely a japán császári hadsereg megrendelésére készült. Kilenc 460 milliméter kaliberű gépágyút kapott, ez volt a legnagyobb kaliberű ágyú, amit valaha is hadihajóra felszereltek. A három hajó közül egyik sem érte meg a 2. világháború végét.

A második világháború legnagyobb tengeri ütközetének tartott leytei csatában az amerikai haditengerészet ausztrál hadihajókkal együtt legyőzte a japánokat. A csatában megsérült a Muszasi testvérhajója, a Jamato is, amelyet fél évvel később, útban Okinava felé elsüllyesztett az amerikai haditengerészet.