Ma van a nemzetközi pi nap

Pi szimbólum
A pi szimbólum a berlini Műszaki Egyetem előtti mozaikon
Vágólapra másolva!
A világon sok helyen megemlékeznek ma a matematika egyik legismertebb számáról a piről. Nálunk csak a pi első három jegye – 3,14 – egyezik meg a mai dátummal, de angol nyelvterületen még nagyobb, öt számjegyű az egyezés: 3/14/15, ahol az utolsó két szám az évszám utolsó két számjegyét jelöli.
Vágólapra másolva!

A pit már az ókori matematikusok is felfedezték, de csak a 18. században sikerült bizonyítani, hogy irracionális szám. Ez azt jelenti, hogy nem lehet pontosan kifejezni tizedes törttel: ha megpróbáljuk kiszámítani számjegyek végtelen sorát kapjuk, és ezek a számok véletlenszerűek, nem megjósolhatók.

12,1 billiárd jegyig kiszámolták

A babiloni, egyiptomi, görög, indiai és kínai matematikusok csupán az első három vagy négy tizedesig tudták kiszámolni. A 16. században egy időmilliomos német majdnem egész életét a pi számításával töltötte, és 35 jegyig jutott.

A pi szimbólum a berlini Műszaki Egyetem előtti mozaikon Forrás: Wikimedia Commons

A 19. században egy angol 707 jegyig jutott, de csak az első 527 volt helyes.

Napjainkban, a számítógépek korában már billiárdos nagyságrendig kiszámolták a pi értékét. Ezen az oldalon 12,1 billiárdig számolták ki a pit 94 nap alatt.

Kilenc tizedesig elég

A legtöbb célra azonban fölösleges ez a pontosság. A Föld kerületét például 0,6 milliméteres pontossággal ki lehet számolni a pi kilenc tizedesből álló értékével.

A pi (π) egyébként a görög perimetrosz, azaz kerület rövidítése. A pi értéke az 1 egységnyi átmérőjű kör kerülete.

Érdekes, hogy bármilyen régi a pi fogalma, csak a 18. századtól kezdték használni jelölésére a π szimbólumot.