Csaknem minden tizedik európai vadméhfajt fenyegeti a kihalás veszélye, többek között a rovarirtó szerek terjedése és a mezőgazdasági termelés növekedése miatt - állítja a kontinens méhállományáról írt első összefoglaló jelentés.

Ugyan a méhek megkerülhetetlen szerepet játszanak az élelmiszertermelésben, a világ számos részén visszaszorulóban vannak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértői az Európai Bizottság megbízásából készítették el jelentésüket, amely szerint a kontinensen majdnem kétezer méhfaj él, ezeknek jelenleg mintegy 9,2 százalékát fenyegeti a kihalás, miközben további 5,2 százalék várhatóan már a közeljövőben hasonló helyzetbe jut.

Egy vadméhfaj hímjeForrás: Wikimedia Commons

Az ismeretek hiánya miatt nem tudunk segíteni

A tanulmány írói hangsúlyozták azt is, hogy az összes európai méhfaj mintegy 57 százaléka annyira kevéssé ismert, hogy lehetetlen megítélni, veszélyben vannak-e vagy sem.

Ana Nieto, a szervezet munkatársa és a tanulmány egyik írója elmondta, a jelentést egyfajta viszonyítási pontnak szánták, amelynek segítségével megítélhetőek lesznek a jövő folyamatai. 

"Megdöbbentett minket, hogy számos fajról semmi információ sincsen" - tette hozzá. A jelentés szerint a méhek Európában évente mintegy 22 milliárd euró (6,6 ezer milliárd forint), világviszonylatban pedig 153 milliárd (46 ezer milliárd forint) euró értékű termés beporzását végzik el.

A tanulmány a vadon élő méhekre leselkedő fontosabb veszélyforrások között említi a mezőgazdasági termelés növekedését és a rovarirtó szerek használatát is. A klímaváltozást szintén kiemeli a jelentés, mivel a folyamattal járó nagyobb esőzések, szárazságok és hőhullámok közvetlenül is veszélyt jelentenek a méhekre, illetve rontják a táplálékhoz jutásuk esélyeit is.