Nagyon bizarr a borzas gödény fiókája

borzas gödény
Borzas gödény
Vágólapra másolva!
Félúton van a ronda és a cuki között, ráadásul olyan hangokat ad ki, mintha ugatna – ezek a fura szerzetek a San Diegó-i Állatkert lakói.
Vágólapra másolva!

Bizarr, ugató fiókák

Ritkán látni ilyen bizarr fiókákat, mint amilyenek a borzas gödény (Pelecanus crispus) kicsinyei – a San Diegó-i Állatkertben most két bébipelikán is világra jött, amelyek jelenleg kitüntetett figyelmet kapnak furcsaságuk miatt.

A videóban szereplő szinte teljesen csupasz, nagyfejű fiókák egyike 11, a másik pedig mindössze 2 napos. A kismadarakat az állatkert gondozói fogják felnevelni, a szüleik ugyanis nem képesek gondozni őket – ez azonban nem jelent túl nagy munkatöbbletet a dolgozók számára.

Nagyon gyorsan felnőnek

„Már a második napon maguktól esznek, így csak annyi a dolgunk, hogy egy olyan szobában tartjuk őket, ahol melegben és magas páratartalomban élhetnek” – mondta el a Reuters videóján az állatkert egyik gondozója. Az apróságok pár héten belül már tollakat növesztenek, és amint elég erősek lesznek, áthelyezik őket a létesítmény szafari részlegére. 6-7 hónap alatt elérik kifejlett méretüket.

Régebben a Kárpát-medencében fészkelt

Ha a fiókák felnőnek, nagytestű madár válik belőlük – a borzas gödény vagy pelikán ugyanis az egyik legnagyobb vízimadár, akár 3 méteres szárnyfesztávval is rendelkezhet, és hímje átlagosan 10,4 kilogrammot nyom. Korábban a Kárpát-medencében is fészkelt, most azonban már csak Délkelet-Európában, a Duna-deltában, Ázsiában és Kínában számít elterjedt fajnak. Az IUCN vörös listáján a sebezhető kategóriába sorolják.