Oposszummal a mérges kígyók ellen

virginiai oposszum
Virginiai oposszum
Vágólapra másolva!
Az oposszumok különösebb káros hatás nélkül átvészelik a mérges kígyók marását. A kutatóknak most sikerült megoldaniuk az oposszumból származó, védettséget nyújtó fehérje biotechnológia előállítását. Így olcsó kígyóméreg elleni szerhez juthatnak a rászorulók.
Vágólapra másolva!

Világszerte évente átlag 421 000 mérgeskígyó-harapás történik és ezek közül 20 000 végződik halállal.

Az oposszumok azonban érdekes módon immunisak a kígyóméreggel szemben. Már az 1940-es években tanulmányozták ezt a tulajdonságukat, és az 1990-es években egy kutatócsoportnak sikerült azonosítaniuk egy szérumfehérjét, amely képes semlegesíteni a kígyómérget.

Virginiai oposszum Forrás: Cody Pope/Wikimedia Commons

Laboratóriumban szintetizált oposszumfehérje

A kutatások azután abbamaradtak, és a fehérjét csak most szintetizálta a laboratóriumban Claire F. Komives és munkacsoportja a San Jose-i Állami Egyetemen. A kutatók kígyóméreggel mérgezett egereken tesztelték az általuk előállított fehérjét, és azt tapasztalták, hogy védelmet nyújt az Egyesült Államokban honos nyugati gyémántcsörgőkígyó és a pakisztáni Russell-vipera mérge ellen.

A méregsemlegesítés pontos hatásmechanizmusa egyelőre még nem ismert, de a közelmúltban publikált számítógépes modellek azt mutatják, hogy a fehérje kölcsönhatásba lép az emberre mérgező kígyóméreg fehérjéivel, és hozzájuk kötődve semlegesíti azok mérgező hatását.

Baktérium termeli és tisztítja fehérjét

Komives és csoportja kimutatta, hogy képesek úgy programozni az E. coli baktériumot, hogy szintetizálja a méreg ellen védő fehérjét. Ez a módszer rendkívül olcsóvá teszi az ellenanyag tömeges előállítását. Az E. coli segítségével még a fehérje tisztítása is könnyen megoldható.

Az olcsósága miatt az így előállított ellenméreg a világ szegényebb országaiban is elérhetővé válik, és több ezer ember életét mentheti meg évente Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában.

A kutatók úgy vélik, hogy az ellenméreg nemcsak az általuk tesztelt kígyók mérgét semlegesíti, hanem más mérges kígyókét, sőt skorpiókét és növényi, valamint bakteriális toxinokat is.

Úgy tűnik – legalábbis az egérkísérletek erre utalnak –, hogy az új ellenméregnek nincsenek mellékhatásai, szemben az eddig alkalmazott lószérumból előállított ellenmérgekkel, így az alkalmazása is könnyebb és biztonságosabb lesz, mint a hagyományos ellenmérgeké, mondták a kutatók az Amerikai Kémiai Társaság 249. ülésén tartott előadásukban.