Versenyző időjósok a viharos déli óceánokon

NOAA
Az északi és déli sarkkör környéki vizek hírhedten viharosak, ezért e térségekben fokozott nehézséggel nehézséggel jár a terepi adatgyűjtés a terep
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Szervezet (NOAA) új és szokatlan módját választotta a veszélyes és kiszámíthatatlan déli óceánok hidrológiai feltérképezésének.
Vágólapra másolva!

"Driftelés" az óceánon

A NOAA (Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Szervezet) többek között időjárási adatokat, pontos tengeri és regionális éghajlati előrejelzéseket készít a tengerészek számára. A NOAA a pontos prognózisok összeállításához más észlelők közreműködését is igénybeveszi, mivel a partnerség alapvető fontosságú ebben a hálózatban. A közelmúltban a NOAA legújabb partnere ezúttal nem egy tipikus, a tengert hivatásszerűen járó kereskedelmi hajó, hanem az a hat vitorlás és legénysége lett, akik jelenleg a Volvo Racing Team földkerülő verseny kapcsán hajóznak a világtenger vizein.

A Volvo Ocean Racing versenyzői is beszálltak az óceán vizsgálatába Forrás: AFP/Vicente Mińa

Globális műholdon mennek át az adatok

A Volvo Racing Team résztvevői pontos adatokat tudnak gyűjteni az óceáni áramlatokról és a tengeri időjárásról, miután az egyik legnagyobb, és a világtenger számos területét érintő globális hajóversenyén vesznek részt. Mind a hat vitorlás rendelkezik olyan úgynevezett drifter szenzorokkal, amelyek a felülszíni légnyomást és az óceáni áramlatok sebességét mérik.

Felszíni adatgyűjtő bólya, az úgynevezett drift szenzor Forrás: QinetiQ North America/Eric Anderson

Az adatgyűjtő műszereket tartalmazó „szabadon lebegő” bólyákat nevezik drifter szenzornak. A szenzor a begyűjtött mérési adatokat műholdon továbbítja a NOAA számára. A versennyel érintett, a hajózás szempontjából különösen kiszámíthatatlan és veszélyes déli óceánok területe kiemelten fontos tárgya a projektnek. A hat vitorlás személyzete a driftereket az előre megadott megadott koordináták szerint bocsátja vízre. A mérési paltformok a vízben sodródva gyűjtik a felszíni óceáni áramlatok hidrodinamikájával kapcsolatos adatokat, és ezeket a bólyákba beépített jeladó segítségével továbbítják a globális műhold hálózatnak.

Az északi és déli sarkkör környéki vizek hírhedten viharosak, ezért e térségekben fokozott nehézséggel nehézséggel jár a terepi adatgyűjtés a terep Forrás: Wikimedia Commons

"A déli óceánokról a világtenger magasabb szélességi körökön fekvő területeihez képest jóval nehezebb az értékelhető mérési adatsorok begyűjtése , nivel távol esnek a fő hajózási útvonalaktól” - nyilatkozta Rick Lumpkin, a NOAA Global Drifter Program irányítója a Miami Atlanti Oceanográfiai és Meteorológiai Laboratóriumból (AOML). "Az észlelések fontos szerepet játszanak a globális óceáni cirkuláció és az éghajlat feltérképezésében. Az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán déli víztömegei összekapcsolódnak egymással, így rendkívül fontos az ottani áramlási és hőmérsékleti viszonyok minél alaposabb megismerése " - fűzte hozzá a projektvezető. Lumpkin legalább harminc észlelő munkáját vette volna igénybe,de a déli óceánok rendkívüli időjárási viszonyai igencsak próbára teszik a hajósok állóképességét, így ennek figyelembevételével kellett megszervezni a tudományos adatgyűjtést.

A Volvo Ocean Race 2015-ös útvonala Forrás: Volvo Ocean Race

Hatékony az együttműködés

A Global Drifter Program műveleti központja (az AOML-ben) folyamatosan keresi a drifterek távoli, nehezen hajózható régiókba történő kihelyezésének lehetőségeit. Martin Kramp, a verseny koordinátora a Joint Technical Comission for Oceanography, a Marine Meterorology of the World Meteorological és az UNESCO Intergovernmental Oceanographic Comission segítségével került egyedülálló partnerségbe a NOAA-val.

A kiterjedt tengerkutatási adatgyűjtésben fontos szerepet játszhatnak a "civil" megfigyelők Forrás: Elter Tamás

"A szervezett óceáni vitorlás események, mint például a versenyek, az óceán megfigyelésének új típusát jelentik" - magyarázta Kramp. "Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott az ilyen jellegű partnerségek hatékonysága, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a Volvo Ocean Race együttműködik velünk.” A hasznos együttműködést Knut Frostad, a verseny vezérigazgatója is hasonlóan pozitívnak látja.