Olvasás közben képként látja a szavakat az agy

olvasás
Silhouettes of cut paper taking out of an opened book, blue shadows and yellow bottom/
Vágólapra másolva!
Amikor egy ismert szót látunk magunk előtt, az agyunk képet alkot róla, nem pedig egy betűhalmazt, amit fel kell dolgoznia. Így az agy gyorsabban megtanulja az új szavakat, hiszen a neuronok a teljes szavakra reagálnak, nem annak részeire.
Vágólapra másolva!

A vizuális szótár

A neuronok másképp reagálnak a valódi és az értelmetlen szavakra, mivel „holisztikusra hangolva” képesek felismerni teljes szavakat – mondta a tanulmány PhD-s vezető szerzője, Maximilian Riesenhuber, a GUMC Laboratory for Computational Cognitive Neuroscience irányítója. "Gyors betűzéssel vagy csak egy szórész azonosításával nem tudjuk felismerni a szavakat néhány kutató szerint. Helyette az agy egyik kis területén lévő neuronok emlékeznek, hogyan néz ki a teljes szó – ezt nevezhetjük vizuális szótárnak is” – tette hozzá a kutató.

Ez a kis terület az agyban, az úgynevezett vizuális szavak „űrlapi” területe, a látókéreg bal oldalán található, szemben a jobb oldalon lévő fusiform arcterülettel, amely a látott arcokra emlékszik. "Az egyik terület, amely szelektálja az arcokat, lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan felismerjük az embereket, a másikkal pedig az egész szavakat, ami segíti a gyors olvasást" – mondja Riesenhuber.

A már ismert szavakról az agy képet alkot Forrás: Photononstop/Agnčs Audras

Értelmetlen szavakat jegyeztek meg

A kísérlet során 25 felnőtt résztvevőt kértek meg, hogy tanuljanak be 150 értelmetlen szót. Az agy tanulással összefüggő plaszticitását (formálhatóságát) funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) vizsgálták meg a képzés előtt és után.

Az fMRI technikával a vizsgálatvezetők megállapították, hogy a vizuális szóalak területe megváltozott és a résztvevők memorizálták a nonszensz szavakat. A tréning előtt a neuronok reagáltak az értelmetlen szavakra, de azt követően már meg is tanulták őket, mintha „valódiak” lettek volna.

Megoldás lehet az olvasási problémákra

"Ez a tanulmány a maga nemében az első, ahol láthatjuk hogyan változnak, hangolódnak a neuronok a szavak tanulásakor, ez bizonyítja az agy plaszticitását" – nyilatkozta a tanulmány másik szerzője, Laurie Glezer. Az eredmények nemcsak azt tárják fel hogyan dolgozza fel az agy a szavakat, de a betekintést nyújtanak abba is, hogyan lehet segíteni az olvasási nehézséggel küzdőknek. „Azok, akik nem tanulják meg a szavakat fonetikus kiejtés alapján – ami az olvasás tanítás hagyományos módszere – azoknak a vizuális objektum egy jó stratégia lehet” – fejtette ki véleményét Riesenhuber.

A kezdeti olvasási nehézségek az első tanulmány megjelenése után elmúltak a résztvevőknél Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A kutatócsoport 2009-ben tette közzé az első vizuális szótárt a Neuron szakfolyóiratban. A szakemberek a kísérlet után is tartották a kapcsolatot résztvevőkkel, akik az olvasási nehézségeik javulásáról számoltak be, ugyanis a szavak vizuális megtanulása sokat segített nekik. Az akkori tanulmány felfedte az írott szavak neurális képviseletét az agyban – más néven egy helyesírási lexikont. A jelenlegi kutatás azt mutatja, hogy megtanulásuk után az új szavak is beépíthetőek ebbe a lexikonba.