Amikor egy ismert szót látunk magunk előtt, az agyunk képet alkot róla, nem pedig egy betűhalmazt, amit fel kell dolgoznia. Így az agy gyorsabban megtanulja az új szavakat, hiszen a neuronok a teljes szavakra reagálnak, nem annak részeire.

A vizuális szótár

A neuronok másképp reagálnak a valódi és az értelmetlen szavakra, mivel „holisztikusra hangolva” képesek felismerni teljes szavakat – mondta a tanulmány PhD-s vezető szerzője, Maximilian Riesenhuber, a GUMC Laboratory for Computational Cognitive Neuroscience irányítója. "Gyors betűzéssel vagy csak egy szórész azonosításával nem tudjuk felismerni a szavakat néhány kutató szerint. Helyette az agy egyik kis területén lévő neuronok emlékeznek, hogyan néz ki a teljes szó – ezt nevezhetjük vizuális szótárnak is” – tette hozzá a kutató.

Ez a kis terület az agyban, az úgynevezett vizuális szavak „űrlapi” területe, a látókéreg bal oldalán található, szemben a jobb oldalon lévő fusiform arcterülettel, amely a látott arcokra emlékszik. "Az egyik terület, amely szelektálja az arcokat, lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan felismerjük az embereket, a másikkal pedig az egész szavakat, ami segíti a gyors olvasást" – mondja Riesenhuber.

A már ismert szavakról az agy képet alkotForrás: Photononstop/Agnčs Audras

Értelmetlen szavakat jegyeztek meg

A kísérlet során 25 felnőtt résztvevőt kértek meg, hogy tanuljanak be 150 értelmetlen szót. Az agy tanulással összefüggő plaszticitását (formálhatóságát) funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) vizsgálták meg a képzés előtt és után.

Az fMRI technikával a vizsgálatvezetők megállapították, hogy a vizuális szóalak területe megváltozott és a résztvevők memorizálták a nonszensz szavakat. A tréning előtt a neuronok reagáltak az értelmetlen szavakra, de azt követően már meg is tanulták őket, mintha „valódiak” lettek volna.

Megoldás lehet az olvasási problémákra

"Ez a tanulmány a maga nemében az első, ahol láthatjuk hogyan változnak, hangolódnak a neuronok a szavak tanulásakor, ez bizonyítja az agy plaszticitását" – nyilatkozta a tanulmány másik szerzője, Laurie Glezer. Az eredmények nemcsak azt tárják fel hogyan dolgozza fel az agy a szavakat, de a betekintést nyújtanak abba is, hogyan lehet segíteni az olvasási nehézséggel küzdőknek. „Azok, akik nem tanulják meg a szavakat fonetikus kiejtés alapján – ami az olvasás tanítás hagyományos módszere – azoknak a vizuális objektum egy jó stratégia lehet” – fejtette ki véleményét Riesenhuber.

A kezdeti olvasási nehézségek az első tanulmány megjelenése után elmúltak a résztvevőknélForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A kutatócsoport 2009-ben tette közzé az első vizuális szótárt a Neuron szakfolyóiratban. A szakemberek a kísérlet után is tartották a kapcsolatot résztvevőkkel, akik az olvasási nehézségeik javulásáról számoltak be, ugyanis a szavak vizuális megtanulása sokat segített nekik. Az akkori tanulmány felfedte az írott szavak neurális képviseletét az agyban – más néven egy helyesírási lexikont. A jelenlegi kutatás azt mutatja, hogy megtanulásuk után az új szavak is beépíthetőek ebbe a lexikonba.