A Nemzetközi Űrállomás működési idejének négy évre, 2024-ig történő meghosszabbításáról, és egy új űrbázis közös építéséről állapodtak meg szombaton Bajkonurban az orosz és az amerikai űrkutatási hivatal vezetői.

Orosz hírügynökségek szerint Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezetője a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban tárgyalt Charles Boldennel, a NASA igazgatójával, és a megbeszélések után tette ezt a bejelentést. "Charles Bolden NASA-igazgatóval közösen hoztunk döntést az ISS működtetésének meghosszabbításáról 2024-ig. Emellett nem zárjuk ki, hogy bizonyos időre még tovább meghosszabbítjuk az állomás életét" - mondta Komarov.

Más területen leállt az együttműködés

Az ISS szavatossága eredetileg 2020-ben jár le. Az ukrán válság miatt az orosz-amerikai űripari együttműködés leállt, de az ISS-programokat ez nem érintette. A NASA-nál egy hónappal ezelőtt közölték, hogy számítanak az Oroszországgal és más országokkal való együttműködésre az ISS-programban még legalább tíz évig, 2024-ig.

A Nemzetközi ŰrállomásForrás: NASA

Új űrállomást építenek

Az orosz űrhivatal vezetője bejelentette szombaton azt is, hogy a Roszkoszmosz a NASA-val együttműködve fogja kidolgozni az új űrállomás építésének programját. Komarov szerint az új űrbázis építésében nemcsak az ISS működtetésében résztvevők fognak részt venni, hanem megnyitják a lehetőséget mindenki számára, aki csatlakozni kíván.

Magáncégek is beszállhatnak

Charles Bolden úgy nyilatkozott, hogy elérkezik az idő, amikor az ISS leáll egyszerűen azért, mert elhasználódik, ezért új űrbázist kell építeni. A NASA-vezető szerint egyetértés van a két űrhivatal között abban, hogy az "űrpiac" eme szegletének egy részét meg kell osztani a magáncégekkel. 

Irány a Mars

Bolden azt is közölte, hogy a megbeszéléseken szó volt egy közös orosz-amerikai Mars-misszió megvalósításáról is. "Együttműködésünk iránya a Mars lesz. Arról tárgyalunk, hogyan lehetne a lehető legjobban kihasználni a forrásokat, a pénzt, és időkeret szabunk annak, miként osszuk meg az erőfeszítéseinket, hogy ne kettőződjön a munka" - mondta a NASA igazgatója.

Bolden elmondta, a NASA azt tervezi, hogy magáncégekkel közösen vág bele aszteroida eltérítésére és befogására irányuló - már korábban beharangozott - misszióba.