Levédette a saját nevét Stephen Hawking

Különleges arcél, megannyi szeplő és brit akcentus: Eddie Redmayne-lázban ég a filmvilág
British actor Eddie Redmayne (R) pose with British scientist Stephen Hawking (L) at the UK premiere of the film 'The Theory of Everything' in London on December 9, 2014. The film is based on the memoir Travelling to Infinity: My Life with Stephen, by Jane Hawking, and stars Eddie Redmayne protraying the renowned astrophysicist Stephen Hawking. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Legyen szó bögréről vagy pólóról, Stephen Hawking nevét már szinte minden létező termék hordozza. A világhírű tudós most úgy döntött, gátat szab az esetleges visszaéléseknek.
Vágólapra másolva!

Hawking professzor az után határozott így, miután a BBC Human Universe című tudományos műsorának házigazdája, Brian Cox fizikus szintén az angol Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához fordult, hogy levédesse a saját nevét. A két tudós döntésének hátterében az állt, hogy a nevüket ne használják méltatlan termékek népszerűsítésére.

Hawking jelenleg a Cambridge-i Egyetemen, az alkalmazott matematika és elméleti fizika tanszéket vezeti. A felsőoktatási intézet szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a tudós döntése személyes ügy. Hozzátette ugyanakkor, hogy az egyetem eddig is ügyelt arra, hogy Hawking megbecsültségén ne essen csorba.

Stephen Hawking és az őt alakító Eddie Redmayne a Mindenség Elmélete bemutatóján Forrás: AFP/Justin Tallis

Jótékonysági célokat szolgálna vele

A tudós neve jótékonysági célból természetesen továbbra is használható. A Hawking életét feldolgozó Oscar-díjas Mindenség elmélete című film népszerűsége például lehetőséget teremt arra, hogy létrehozzanak egy kutatási alapot, ami a fizikust is sújtó degeneratív idegrendszeri elváltozásra keresné a gyógymódot.

A gyakorlatban viszonylag ritka, hogy egy személy a saját nevét levédesse, a hírességek azonban olykor élnek a lehetőséggel.