Plüssmacit ölelget a hangyászbébi

Rio Salvador Tamandua
A most született hangyászkölyök
Vágólapra másolva!
Pár napja a Denveri Állatkertben kis dolmányos hangyászkölyök született – a bébi már elég idős, hogy anyjába kapaszkodjon, és plüssmacit is ölelget.
Vágólapra másolva!

Furcsa kis hangyászkölyök

A Denveri Állatkert bejelentette, hogy új lakó érkezett a hangyászok közé: Riónak, a nőstény dolmányos hangyásznak kölyke született, akit Salvadornak neveztek el. A furcsa kis állat még nem látogatható, csupán a sajtó képviselőinek mutatták meg, hogyan csimpaszkodik anyjához és a plüssmackójához.

A büdös erdőlakó

A dolmányos hangyászok (Tamandua tetradactyla) Dél-Mexikótól egészen Észak-Argentínáig élnek, szerencsére fennmaradásuk egyáltalán nem fenyegetett. Majdnem 70 centiméteresre megnőhetnek, nyelvük pedig akár 40 centis is lehet. Éjszakai állatok, magányosan, a fákon élnek, és termeszekkel, hangyákkal, méhekkel, esetenként mézzel is táplálkoznak. A bennszülöttek a „büdös erdőlakó” nevet adták nekik, mivel ha fenyegetve érzik magukat, orrfacsaró bűzt engednek.

A most született hangyászkölyök (a feliratra kattintva videó nyílik) Forrás: Denver Zoo/Charlotte Bassin

Szöszi és Szuszi

Állatkertekben viszonylag ritkán láthatóak – így a denveri egyedek különlegességnek számítanak. A Fővárosi Állatkertben utoljára az 1930-as években találkozhattunk velük, de a Szegedi Vadasparkban két dolmányos hangyász is él: Szöszi és Szuszi, akik 2014 tavaszán érkeztek hazánkba.