Már a grizzly is fenyegeti a jegesmedvét

jegesmedve
Vágólapra másolva!
Az Északi-sarkvidék egyre gyorsabban olvadó jégmezői a szárazföldre kényszerítik a jegesmedvéket, amelyek így kénytelenek bogyókat, madarakat és tojásokat falatozni. Ezeknek a csemegéknek a tápanyagtartalma azonban csekély a nagy testű ragadozó emlős számára, nem képesek pótolni a tápláló fókaprédát. Ha ez nem lenne elég, még a grizzlymedvékkel is hadakozni kell.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének munkatársai elmondták, hogy a jegesmedvéknek csak egy része tudott alkalmazkodni a szárazföldi ételek fogyasztásához. Utóbbi példányok sem örülhettek, hiszen rosszabb kondícióban vannak, ráadásul túlélési kilátásaik sem kecsegtetnek semmi jóval.

A vizsgálatok eredményeit a Frontiers in Ecology and the Environment című szakfolyóiratban közölték. A jegesmedvéket még az is sújtja, hogy a szegényesebb tápanyag mellett a grizzlymedvékkel is fel kell venni a harcot, ha eleséghez akarnak jutni.

jegesmedve és bocsa Forrás: Schliebe, Scott

A sarkvidéken élő grizzlymedvék testmérete egyébként is kisebb, mint a más vidékeken élő fajtársaiké, a populációszám és -sűrűség ugyancsak csekélyebb. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a szárazföld kínálta élelem nem elegendő a nagytestű jegesmedvék táplálásához. A kevéske energiát ráadásul a grizlykkel folytatott folyamatos harc is tovább apaszthatja.

A tanulmányban populációnként kevesebb, mint harminc jegesmedvét figyeltek csak meg madártojás fogyasztás közben, ami azt jelenti, hogy mindössze 900-2000 egyed térhetett át a számukra kedvezőtlen étrendre. A jegesmedve a táplálkozás szempontjából az egyik leginkább specializált faj a Földön, számukra a lipidekben gazdag fókahús tökéletesen fedezi a szükségleteket, szemben a fehérjékben gazdag, de zsírban szegény szárazföldön található élelemmel.