Minél jobban izzad, annál illatosabb lesz az új parfümtől

2015.04.04. 12:29

Ír kutatók olyan parfümöt fejlesztettek ki, amely annál illatosabbá válik, minél jobban megizzad a használója. A rendszer alapelve, hogy a benne lévő aromák nedvességgel érintkezve szabadulnak fel, tehát ha a használó elkezd izzadni, a kellemes illatanyagok veszik át a szerepet a kellemetlen testszagoktól. 

Nyugodtan izzadhat

A pontos működési elvet a belfasti Queen University vegyészei dolgozták ki; a szagtalan, ionos parfüm a folyékony sóra hasonlít. A tanulmány szerzője, Nimal Gunaratne a BBC Newsnak elmondta, hogy a mérések alapján az illat nem párolog el gyorsan a bőrről. Azonban a só és az illatmolekulák közötti kapcsolat (azaz az illatosított ionos folyadék) eltüntethető vízzel.

A készítmény segít megszüntetni az izzadás okozta szagokat. A verejték (különösen a nőké) alapvetően szagtalan, de a hónalj baktériumai kéntartalmú vegyületekké, úgynevezett tiolokká alakítják a benne lévő anyagokat. Sajnos a nőknek az említett vegyi anyagok miatt „hagymaszaguk” lehet. Miután az ionos folyadék úgy lett kitalálva, hogy „vonzódjanak” hozzá a tiolok, emiatt ez utóbbiak elveszítik potenciális hatásukat.

A nők verejtékében kéntartalmú vegyületek találhatóak, amelyek felelősek a "hagymaszagért"Forrás: Thinkstock

"Ez izgalmas áttörés, amely arra használja az újonnan felfedezett ionos folyadékrendszereket, hogy szabályozott módon bocsátsák ki az anyagot” – vázolta Gunaratne az egyik sajtóközleményben. "Nem csak komoly kereskedelmi potenciál van benne a különböző parfümöket és kozmetikai krémeket illetően, de fel lehet használni a tudomány különböző területein is.”

A mérések alapján az illat nem párolog el gyorsan a bőrrőlForrás: AFP

Noha a kutatóknak több ötletük is van az „ionos rendszer” alkalmazását illetően, jelenleg egy parfümcéggel kooperálnak a termék valamint egy termékskála piaci bevezetésén, amely később remélhetőleg az üzletekben is elérhető lesz.