Minél jobban izzad, annál illatosabb lesz az új parfümtől

Szépség, Bevált praktikák az izzadás és testszag ellen
Vágólapra másolva!
Ír kutatók olyan parfümöt fejlesztettek ki, amely annál illatosabbá válik, minél jobban megizzad a használója. A rendszer alapelve, hogy a benne lévő aromák nedvességgel érintkezve szabadulnak fel, tehát ha a használó elkezd izzadni, a kellemes illatanyagok veszik át a szerepet a kellemetlen testszagoktól. 
Vágólapra másolva!

Nyugodtan izzadhat

A pontos működési elvet a belfasti Queen University vegyészei dolgozták ki; a szagtalan, ionos parfüm a folyékony sóra hasonlít. A tanulmány szerzője, Nimal Gunaratne a BBC Newsnak elmondta, hogy a mérések alapján az illat nem párolog el gyorsan a bőrről. Azonban a só és az illatmolekulák közötti kapcsolat (azaz az illatosított ionos folyadék) eltüntethető vízzel.

A készítmény segít megszüntetni az izzadás okozta szagokat. A verejték (különösen a nőké) alapvetően szagtalan, de a hónalj baktériumai kéntartalmú vegyületekké, úgynevezett tiolokká alakítják a benne lévő anyagokat. Sajnos a nőknek az említett vegyi anyagok miatt „hagymaszaguk” lehet. Miután az ionos folyadék úgy lett kitalálva, hogy „vonzódjanak” hozzá a tiolok, emiatt ez utóbbiak elveszítik potenciális hatásukat.

A nők verejtékében kéntartalmú vegyületek találhatóak, amelyek felelősek a "hagymaszagért" Forrás: Thinkstock

"Ez izgalmas áttörés, amely arra használja az újonnan felfedezett ionos folyadékrendszereket, hogy szabályozott módon bocsátsák ki az anyagot” – vázolta Gunaratne az egyik sajtóközleményben. "Nem csak komoly kereskedelmi potenciál van benne a különböző parfümöket és kozmetikai krémeket illetően, de fel lehet használni a tudomány különböző területein is.”

A mérések alapján az illat nem párolog el gyorsan a bőrről Forrás: AFP

Noha a kutatóknak több ötletük is van az „ionos rendszer” alkalmazását illetően, jelenleg egy parfümcéggel kooperálnak a termék valamint egy termékskála piaci bevezetésén, amely később remélhetőleg az üzletekben is elérhető lesz.