Sokkal olcsóbb lett a műhamburger

Shake Shack Raises Prices For Upcoming IPO GettyImageRank3 FOOD Business FINANCE HORIZONTAL USA RESTAURANT Illinois Chicago - Illinois French Fries Cheeseburger Prepared Potato Photography FAST FOOD HAMBURGER 2015 Shake Shack SANDWICH ILLUSTRATION ECONOMY
Ez még hagyományos hamburger
Vágólapra másolva!
Hamarosan mindenki megengedheti magának, hogy műhúsból készült hamburgert fogyasszon. A két éve még dollár százezrekbe kerülő ínyencség, a jövő potenciális élelemforrása gyártási költsége ma már nem haladja meg a 11 dollárt.
Vágólapra másolva!

Nincs még két éve, hogy laboratóriumban mesterségesen tenyésztett izomszövetekből elkészítették és elfogyasztották az első műhamburgert. Ez akkoriban 5 év munkájába és 250 000 (nem elírás, 250 ezer!) fontba került.

Háromezer forint a Frankenburger

A Frankenburgernek becézett húspogácsát háromezer apró húsfoszlányból állította elő a maastrichti egyetem professzora, Mark Post. Az ennivalót 2013 augusztusában kóstolta meg a készítő és néhány önkéntes.

Ez még hagyományos hamburger Forrás: AFP/Scott Olson

Az azóta eltelt idő alatt azonban drasztikusan csökkent a mesterséges hús előállítási költsége. Napjainkban egy kilogramm műhús előállítása nagyjából 80 dollárba, így egy hamburger kb. 11 dollárba kerül. És ami még jobb: az eljárással egy kis darab izomszövetből 10 000 kilogramm húst lehet előállítani a laboratóriumban.

A teheneknek rossz a hatásfokuk

„A növényi fehérjék állati fehérjékké való alakítását nézve a szarvasmarhák nagyon rossz hatásfokú állatok” – mondta Mark Post az ABC Newsnak. „Valójában sok élelmet elveszítünk azzal, hogy köztes lépésként állatoknak adjuk ezeket. Ráadásul közben metán és más üvegházhatású gázok szabadulnak fel, így a rendszer nem túl környezetbarát. Azt gondolom, hogy 20-30 év múlva életképes húsiparunk lesz a szarvasmarha-helyettesítő előállítására.”

A húselőállítás technikája

Post úgynevezett mioszatellit sejteket – az izomszövetsejteket aktívan javító őssejteket – használ a műhús előállításához. Ezeket szarvasmarhákból vonják ki és laboratóriumban tenyésztik őket úgynevezett magzati borjúszérumon.

Mark Post (jobbra) a laboratóriumában dolgozik a műhús létrehozásán Forrás: AFP/Ho

A sejteket műanyag tálakban lévő gélre helyezik, amely csökkentett mennyiségben tartalmazza a borjúszérumot. Ennek hatására a sejtek éhező módba lépnek és izomsejtekké osztódnak. Ezek a sejtek végül izomrostokká alakulnak és fehérjeszintézisbe kezdenek. A végtermék egy szövetcsík, amely olyasmi, mint egy rövid, rózsaszín rizstészta.

Meglepő módon ezek a „rizstésztadarabok” átmentek minden ízlelési teszten, és marhahús ízűnek bizonyultak, bár az állagukon még van mit javítani.

Pár évtized kell még az ipari előállításhoz

Post és csoportja most azon dolgozik, hogy a szérumot valami olyasmire cserélje, ami nem függ állati termékektől. Post azt mondta az ABC-nek, hogy bár jelentős előrehaladást tettek, kell még pár évtized addig, amíg az eljárást nagyobb skálájúvá és kereskedelmileg életképessé tehetik.