Tényleg szemeket utánoz a lepkék szárnymintája?

lepke minta
A szemek száma és harsánysága a lényeges
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint mégsem hatalmas ragadozószemeket láthatnak a pillangók természetes ellenségei, ha a rovarok szárnyának mintázatára néznek.
Vágólapra másolva!

Eddig úgy gondoltuk, hogy azok a pillangók, amelyeknek szárnyán két nagyobb, számunkra szemre emlékeztető minta van, nagyobb, fenyegető állatokat próbálnak utánozni, hogy elriasszák a ragadozókat. Az Exeteri Egyetem és a St. Andrews-i Egyetem kutatói azonban most rácáfolhatnak erre az elfogadott teóriára – kiderült ugyanis, hogy a lepkékre vadászó állatok korántsem szemeket látnak a feltűnő foltokban.

Kísérletek fiókákkal

A Current Zoology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Martin Stevens és Graeme D. Ruxton átvizsgálták a témában korábban készített kutatásokat. Ezen tanulmányok szerint az állatok nem szívesen közelednek a szemszerű ábrákhoz.

Amikor például fiókákat egy nagy, kitömött sólyommal állítottak szembe, azok jobban féltek tőle, ha látták a szemét, és kevésbé, amikor a kutatók eltakarták. Amikor maszkra festett szemekkel kerültek szembe, egyáltalán nem válaszoltak a gyémántalakú vagy négyszög alakú mintákra, viszont megijedtek a kör alakú szemektől. Egy korábbi kísérletben a lemúrok mindenféle szemszerű ábrát elkerültek.

A nappali pávaszemekkel itthon is gyakran találkozhatunk Forrás: Wikimedia Commons

Csaliként használt műpillangók

Stevens és Ruxton kutatása azonban rámutatott arra, hogy a dolog egyáltalán nem ilyen egyszerű. A kutatók műpillangókat díszítettek fel egy, kettő és három szemszerű különböző ábrával. Ha a szempárból, mint riasztó tényezőből indulunk ki, akkor a két kerek foltot viselő lepkéknek kellett volna a legijesztőbbeknek lenniük.

A foltok szemszerűvé tétele azonban nem sokat segített a rovarokon, a minták formájának váltogatása sem tette hatékonyabbá a védelmet. Sokkal inkább úgy tűnt, hogy a riasztás hatékonysága a foltok számával van összefüggésben: az „egyszemű” műlepkék nem sok jóra számíthattak, a foltok mennyiségének emelkedésével viszont a támadások ritkultak.

A szemek száma és harsánysága a lényeges Forrás: Dennis Jarvis \ Flickr

Stevens és Ruxton ebből arra a következtetésre jutott, hogy bár néhány állat tényleg jobban fél a látószervre hasonlító díszítő elemektől, a lepkék esetében valószínűleg nem a szemszerű minta, sokkal inkább maga a harsány jelzés riasztja vissza a ragadozókat - a szárnyak mozgása, a nagyszámú folt és a feltűnő színek miatt kerülik el inkább a potenciálisan veszélyes prédát.