Új információkkal szolgálnak a tuberkulózisról a váci múmiák

2015.04.07. 20:43

Eddig ismeretlen információkkal szolgáltak a tuberkulózissal kapcsolatban a váci múmiákon végzett újabb kutatások, amelyek eredményéről a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány kedden.

A 18-19. századi múmiák egy részében a kórokozó több törzsét is kimutatták, ezek egytől egyig a késő római korig nyúlnak vissza - derült ki az angliai Warwicki Egyetem kutatóinak munkájából. A maradványok egyikében három különböző típusú törzset is azonosítottak. Manapság általában csak egy van jelen a fertőzöttek szervezetében.

A váci Fehérek templomában 1994-ben találtak 265 ember holttestére, amelyeket 1731 és 1838 között helyeztek végső nyugalomra koporsókban. A rendkívüli szárazság miatt a testek nem lettek az enyészeté, hanem természetes módon mumifikálódtak. A lelet azért is nagyon értékes, mert részletes feljegyzések maradtak fenn a halottakról, nevük és haláluk napja is rendelkezésre áll.

Sándor Terézia egyike a híres váci múmiáknakFotó: Gilicze Bálint - Origo

A kutatók nyolc múmia esetében tudtak DNS-vizsgálatnak alávetni tbc-kórokozót. "A nyolcból öt testben több mint egy típusú tbc volt jelen, közülük az egyikben mindjárt három" - mondta a kutatást vezető Mark Pallen.

Valamennyi kórokozó a 4-es ágának genetikai jegyeit viselte magán. Ez a vonal a késő római korig vezethető vissza, és még manapság is évente több mint egymillió megbetegedést okoz Európában és Amerikában.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK