Először láthattuk a 150 éves magyar gyerekmúmiát

2015.04.10. 13:39

A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítására szállították a híres magyar orvos, Arányi Lajos kisfiának múmiáját – az Origo ott volt, amikor laikus szemek először tekinthették meg a hátborzongató történetet őrző bebalzsamozott gyereket.

Arányi Lajos (1812-1887) orvos, egyetemi tanár és szakíró huszonöt éven át tartotta maga mellett elhunyt kisfia testét. A Magyar Természettudományi Múzeum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felajánlásával most a Múmiavilág kiállítása részeként mutatja be a közönségnek a szívszorító történetről mesélő gyerekmúmiát.

Arányi Lajos orvos, torokgyíkban 5-6 éves korában (diftériában) elhunyt kisfiának múmiája.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kis Arányi Zoltán bebalzsamozott teste az orvostörténeti múzeumból indult útjára a Ludovika téri kiállításra, ahol szakértők felkészítették a szállításra. A 150 éves múmiát, az egész tárlattal együtt, május 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Arányi Lajos orvos, torokgyíkban 5-6 éves korában (diftériában) elhunyt kisfiának múmiája.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Arányi legkisebb fia hatévesen, 1862-ben halt meg diftériában – a szomorú apa bebalzsamozta, kifestette és felöltöztette gyermeke testét, és üvegvitrinben az íróasztalára állította ki. A hátborzongató múmiát most először láthatja majd a közönség a Múmiavilág kiállítás keretein belül. A gyermekmúmiát  ma délután helyezik el a Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállításán, amelyről az Origo  helyszínen tartózkodó munkatársa számol be hamarosan.