A szexuális bűnözők genetikai és környezeti hátterét vizsgálták meg svéd és brit tudósok.

Még nem készült teljesen átfogó tanulmány

A svéd Karolinska Intézet az Oxfordi Egyetem közreműködésével végzett kutatásokat, a tanulmány az utóbbi 37 évben szexuális bűncselekmény miatt elítélt svéd férfiakat vizsgált. A vizsgálatok kimutatták, hogy a szexuális bűncselekményt elkövető férfiak közeli hozzátartozói ugyanúgy követnek el hasonló tetteket, mint ők. Ennek okai a genetikai tényezőkben is keresendőek, nem csak a családi környezetben.

"Ez nem azt jelenti, hogy az elkövető fia vagy testvérei is elkerülhetetlenül szexuális bűncselekményeket fognak elkövetni” - mondta Niklas Langstrom, a Karolinska Intézet egyik professzora. „Ennek ellenére a szexuális bűncselekménnyel elítéltekkel kapcsolatos – egyelőre csekély – átfogó tanulmány azt mutatja, hogy a kockázat fennáll családon belül. A veszélyeztetett családokban a megelőző kezelés csökkentheti a lehetséges áldozatok számát." 

A tanulmány 21566 svéd szexuális bűnözőt vett górcső aláForrás: ANP/AFP/Roos Koole

 

Zaklatók és molesztálók

A tanulmányt az International Journal of Epidemiology folyóiratban publikálták és svéd, több generációs bűnügyi adatok alapján tették közzé. A vizsgálat összesen 21 566 férfira terjedt ki, akik Svédországban 1973 és 2009 között szexuális bűncselekményért lettek elítélve. Ezek között voltak felnőtteket zaklatók (6131 személy) és gyermekmolesztálók is (4465 személy). A kutatók megvizsgálták a bűncselekményeket elkövető apák és testvérek részesedését az elítélt szexuális zaklatók között, majd ezt az arányt összehasonlították a hasonló korú és családi körülmények között élő, az átlagpopulációból származó férfiak között előforduló zaklatás arányával.  

A szexuális bűntettek legfőképp genetikai okokra vezethetőek visszaForrás: ANP/AFP/Roos Koole

 

A genetikától is függ

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a szexuális bűncselekményeket elkövetők családi halmozódása szerint mintegy 2,5 százalék esetében az illető testvérei vagy fiai is ugyanúgy elkövetők vagy elítéltek voltak. Egy jól megalapozott statisztikai számítási modell segítségével a kutatók a bántalmazások genetikai-és környezeti tényezőinek kockázatát is elemezték. 

"Kutatásaink alapján a szexuális bűncselekmények elkövetései legfőképp a genetikai (58%) és a környezeti tényezőkön (40%) múlnak” - mondta Niklas Langstrom. "A tényezők közé tartozhat az érzelmi labilitás és az agresszió, a deviáns szexuális beállítottság és a szexuális gondok.” Svédországban nagyjából ugyanolyan arányban válnak szexuális bűncselekmények áldozataivá az emberek, mint a többi nyugat- és közép-európai országban, Kanadában és az Egyesült Államokban.