600 éves perui geoglifát pusztítottak el

Nazca spirál Peru
Egy másik, nagyobb spirál a Nazca-vonalak területéről
Vágólapra másolva!
Több mint 600 éves geoglifákat hordtak el illegális földművelők a perui Trujillo város közeléből, hatalmas károkat okozva a terület régészeti kincseiben.
Vágólapra másolva!

A környék leghíresebb motívumát pusztították el

Illegális földművelők hordták el a Tripla Spirálnak elnevezett, 600 éves geoglifát a perui Trujillo város szomszédságából – a kőmotívum a terület leghíresebb ilyen lelete volt. A kutatók úgy gondolják, valamikor a Chimu-kultúra megjelenése után készülhetett, és rendkívüli értékkel rendelkezett

Mi az a geoglifa?

A geoglifák olyan hatalmas motívumok, alakzatok, amelyeknek igazi mintáját csak a magasból tudjuk teljesen kivenni. Azt, hogy pontosan miért készültek, a mai napig nem tudjuk – sokan úgy gondolják, hogy csillagászati megfigyelések alapján készítették őket, mások azt vélik, hogy zarándokutakat jelképeztek. Leghíresebb megjelenésük a perui Nazca-vonalak, de az egész világon találhatunk ezekhez hasonlókat, többek között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy Szaúd-Arábiában is.

Meg akarták szerezni a földet

A Perui Kőművészeti Egyesület (Peruvian Association of Rock Art, APAR) megerősítette, hogy a geoglifát illegális földművelők tették tönkre – ezek a rongálók meg akartak szabadulni mindenféle olyan archeológiai objektumtól, amely megakadályozhatta, hogy művelési engedélyt kapjanak a területre.

Az APAR szóvivője, Victor Corcuera az El Comercio nevű perui lapnak elmondta, hogy a betolakodók szándékosan tettek kárt a geoglifában, hiszen csak ezen a területen jártak végig járművükkel, a többi földet békén hagyták.

Egy másik, nagyobb spirál a Nazca-vonalak területéről Forrás: Flickr/iheartpandas

Lehetetlen az összes geoglifát megvédeni

Korábban a perui kulturális minisztérium már kijelentette, hogy nincs elég erőforrása az ország összes régészeti emlékének védelméhez, így könnyen lehet, hogy ez a bűncselekmény is megtorolatlan marad.

Diana Álvarez-Calderón, a minisztérium tisztviselője elmondta, hogy a Nazca-vonalak 5500 kilométeres hosszában található több ezer geoglifát szinte lehetetlen folyamatosan őrizni.