Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet

2015.04.17. 15:14

Potenciálisan mintegy 500 kisbolygó jelenthet fenyegetést a Földre a következő 100 évben, de a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre - hangzott el az Európai Űrkutatási Hivatalnak (ESA) az olaszországi Frascatiban a héten tartott, pénteken záruló bolygóvédelmi konferenciáján.

"Körülbelül 500 olyan Föld-közeli objektumot (Near Earth Object - NEO) azonosítottunk, amely a következő száz évben érintheti a Földet, de az ütközés valószínűsége nagyon kicsi, egyes esetekben 1 az 1 millióhoz" - közölte Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője. 

Mint elmondta, az Európai Űrkutatási Hivatal figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és jelenthetnek-e esetleg veszélyt a bolygónkra. 

Ma már nem hobbi a bolygóvédelem

Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig az, hogy nukleáris robbantással megsemmisítik. 

Problémát jelent viszont, hogy nehéz a Földről úgy kilőni egy másodpercenként 10 kilométeres sebességgel száguldó tárgyat, hogy az eltaláljon egy ugyanilyen gyorsan repülő másikat. Erre megoldást jelenthet, hogy egy kamerával felszerelt, önvezérelt műholdat bocsátanak fel a fenyegető kisbolygó eltérítésére vagy megsemmisítésére.

A bolygóvédelem tíz éve még hobbinak számított, ma már az egész világot aggasztó probléma - mondta William Ailor, a frascati Bolygóvédelmi Konferencia (Planetary Defence Conferenc, PDC) társelnöke. - A bolygóvédelem komoly dolog, a NASA, az ESA és más intézmények szakértői foglalkoznak vele - tette hozzá.

Forrás: Manuel Cohen/Fizzfoto

Bolygóvédelmi konferencia is volt

Sok szakértő szerint a Földön ismert életformák 75 százalékának, köztük a dinoszauruszoknak a kihalását egy nagy aszteroida 65 millió évvel ezelőtti becsapódása okozta. 

A bolygóvédelmi konferenciát az Európai Űrkutatási Hivatal egyik szakosított kutatóintézetének számító Földfigyelő Központban (ESRIN) tartották, amelynek székhelye az olaszországi Frascatiban van. A résztvevők egy 2022. szeptember 3-ra előre jelzett vészhelyzetet - egy 400 méteres aszteroida becsapódását - szimulálva, egy szerepjáték keretében vizsgálgatták, milyen teendőik lennének a különböző hatóságoknak egy hasonló, valóságos vészhelyzetben.