Japán embereket küldene a Holdra

Vágólapra másolva!
Japán azt tervezi, hogy 2018-ban, de legkésőbb 2019 elején űrszondát küld a Holdra egy tudományos misszióban. A japán űrkutatási ügynökség a programmal azt szeretné elérni, hogy Japán az űrkutatás terén lépést tartson a riválisokkal, köztük Kínával. Később embereket is küldene a Holdra. 
Vágólapra másolva!

Az ügynökség közölte, hogy még pénzügyi támogatást kell szerezniük a misszióhoz.

Van múltja a japán űrkutatásnak

Japán régóta a világ egyik vezető űrkutató nemzete, és az első ázsiai ország volt, ami 1970-ben Föld körüli pályára állított egy műholdat.

Teljes holdfogyatkozás 2012-ben Forrás: NASA/MSFC/Alphonse Sterling

Az utóbbi években azonban az űrkutatási program háttérbe szorult a bizonytalan büdzsé miatt. Az 1998-ban indított és műszaki hibák miatt akadozó Mars-misszió zátonyra futott, és végül 2003-ban letettek róla.

Embereket is küldenének a Holdra

A kelet-ázsiai ország 2007-2008-ban egy éven át a Holdtól mintegy 100 kilométerre keringetett egy űrszondát. A most bejelentett tervek szerint viszont már a Hold felszínén végeznének kutatást. Ennek részeként a Holdra egy négylábú, 150 kilogrammos eszközt juttatnak az Epsilon nevű japán rakéta segítségével.

A program 2025-től tervezett utolsó szakasza magában foglalja emberek Holdra küldésének lehetőségét is nemzetközi együttműködés keretében.