4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint a temetkezés a III. dinasztia kevéssé ismert uralkodója, Haba fáraó végső nyughelye lehetett - olvasható a Cairo Post online kiadásában.
Vágólapra másolva!

A temetkezést 2010-ben fedezték fel geofizikai kutatásoknak köszönhetően, a későbbi vizsgálatok során pedig bebizonyosodott, hogy egy masztabáról - rézsűs falú, lapos tetejű impozáns méretű sírépítményről - van szó.

Már az ókorban kifosztották

A sírkamrát még az ókorban kifosztották, azonban elég kerámia- és kőedény maradt a helyszínen az építmény datálásához, amelyet az előzetes becslések szerint a III. dinasztia uralkodása végén, a IV. dinasztia elején építettek. A temetkezés feltárása során több száz gyöngy, valamint egyéb tárgyak sokasága került elő, a régészek azonban semmi olyasmit nem találtak, ami bármilyen, a sír egykori tulajdonosa személyére vonatkozó utalást tartalmazott volna. Néhány nappal ezelőtt viszont egy rendkívüli leletre bukkantak, egy pecsét lenyomatára, amelyen Haba fáraó szereh-keretbe foglalt neve olvasható.

"Nagyon kevés tudható Haba fáraóról, aki feltételezések szerint mindössze 4 évig, Kr.e. 2603 és 2599 között uralkodott. Neve, amely 'Fénylő lelket' jelent, szereh-keretbe foglalva néhány emléken olvasható, amelyek közül a legjelentősebb a mai Zavijet el-Arjan mellett épített, de soha be nem fejezett lépcsős piramis" - magyarázta Serif esz-Szabban régész. A szereh Felső-Egyiptom uralkodóinak korai, piktografikus megkülönböztető jelölése, a fáraó nevét körülvevő keret. A felső-egyiptomi jelkép Egyiptom egyesítése után is fennmaradt.