A költöző madarak védelmében sötétül el New York

Vágólapra másolva!
A költöző madarak tájékozódását akarja segíteni New York állam azzal, hogy a vándorlási időszakban, tavasszal és ősszel lekapcsolja éjszakára az állami épületek megvilágítását.
Vágólapra másolva!

A vándormadarak a csillagok szerint tájékozódnak, ezért a villanyfények megzavarhatják őket, nekirepülhetnek az épületeknek. A "fény végzetes vonzásának" nevezett jelenség a becslések szerint évente egymilliárd madár életébe kerül Amerikában - írta a BBC News.

Milliónyi madár veszélyben

Az atlanti vándorlási útvonalon madarak milliói szállnak át New York fölött. Azok a szárnyasok, amelyek éjjel kelnek át a város fölött, most jobb eséllyel érnek északi fészkeikre. Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta: a madarak költözésének csúcsidőszakában, tavasszal és ősszel éjjel 11 óra és napfelkelte között lekapcsolják a világítást.

New York látképe a Rockefeller Centerből Forrás: Flickr / Umberto DPC

A Rockefeller Center is elsötétül

Az állam ezzel az intézkedéssel számos közismert New York-i felhőkarcoló - többek közt a Rockefeller Center, a Chrysler Building és a Time Warner Center - példáját követi, melyek csatlakoztak a Nemzeti Audubon Társaság fényeket lekapcsoló kezdeményezéséhez. Más amerikai nagyvárosokkal, Baltimore-ral, Chicagóval, San Franciscóval már együttműködik a társaság a madarak védelmében.

A fény végzetes vonzása súlyosabban érinti az énekes költözőket, mint a helyi madarakat, melyek megtanulják a biztonságos légi útvonalakat.