Ön szerint mik lehetnek a Ceres titokzatosan fénylő foltjai?

Ceres folt
A Ceres 22 ezer kilométerről. A törpebolygó felszínén megfigyelhetők a felcsillanó foltok
Vágólapra másolva!
A törpebolygó fénylő foltjainak rejtélye továbbra sem megoldott, és várhatóan még hónapokat kell várnunk konkrét magyarázatokért. A NASA most a laikusok véleményére is kíváncsi. 
Vágólapra másolva!

Mióta az amerikai űrkutatási hivatal űrszondája pályára állt a Ceres törpebolygó körül, a kutatókat és a nagyközönséget egyaránt az foglalkoztatja, hogy mi lehet a bolygó felszínén feltűnően ragyogó két fénylő folt.

Maga a NASA is bevallotta, hogy sötétben tapogatózik. Eddig a korábbi megfigyelésekre alapozva arra következtettek, hogy a Ceres felszínét vízjég és különböző hidratált ásványok alkotják, a külső burok alatt pedig óceán rejtőzhet. A mélységben található víz vagy jégvulkáni tevékenység, vagy meteorit becsapódás következményeképpen kerülhet felszínre. A szakértők szerint azonban a kráterben egymás mellett terpeszkedő két fényes folt több tulajdonsága arról árulkodik, hogy nincs vulkáni kürtő, sem hasadék az adott területen.

Ennek ellenére úgy vélik, továbbra is a jégvulkáni tevékenység tűnik a leghihetőbb magyarázatnak, de felmerült a napfényt visszaverő ásványok, és sólerakódások lehetősége is. Várhatóan az elkövetkező hónapokban lesz olyan közelségben az űrszonda, hogy még részletesebb képek készüljenek az égitestről. A közeli felvételek segítségével talán meg fogják tudni állapítani a foltok eredetét. A videóban szereplő felvétel 22 ezer kilométeres távolságból készült és jól láthatók rajta a napfény által megcsillantott foltok az égitest kráterében.

A jég vezet

Hogy addig se maradjunk izgalmak nélkül, a NASA weboldalán szavazást indítottak a foltok eredetéről. A választható lehetőségek közül a cikk írásának pillanatában a jég vezet (32 százalék), szorosan a nyomában viszont ott liheg a sokat sejtető „egyéb” opció (31 százalék). A vulkáni tevékenység és a gejzír egyaránt 11 százalékkal büszkélkedhet. A legkevesebb szavazatot a sólerakódás (9 százalék) és a kőzet (7 százalék) kapta. A NASA weboldalán Ön is voksolhat, de akár az Origón is leadhatja szavazatát.

Szavazzon!

Ön szerint mik lehetnek a Ceres fénylő foltjai?