Elkészült az eddigi legjobb térkép az univerzumról

univerzum térképe
This image obtained on July 4, 2013 from NASA's Galaxy Evolution Explorer shows NGC 6744, one of the galaxies most similar to our Milky Way in the local universe. This ultraviolet view highlights the vast extent of the fluffy spiral arms, and demonstrates that star formation can occur in the outer regions of galaxies. The galaxy is situated in the constellation of Pavo at a distance of about 30 million light-years. NGC 6744 is bigger than the Milky Way, with a disk stretching 175,000 light-years across. A small, distorted companion galaxy is located nearby, which is similar to our galaxy's Large Magellanic Cloud. This companion, called NGC 6744A, can be seen as a blob in the main galaxy's outer arm, at upper right. AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Az eddigi legjobb kozmikus atlasszal rukkoltak elő kanadai csillagászok. Az eredmények segíthetik a titokzatos sötét anyag megismerését is.
Vágólapra másolva!

Az asztrofizikusok irtózatosan sok adatot összegyűjtöttek a mintegy 2 milliárd fényév távolságon belül elhelyezkedő galaxisokról. Ezt a tudást felhasználva elkészítették a kozmosz eddigi legteljesebb térképét. A csillagászati atlasz szférikus és háromdimenziós, megmutatja a galaxisok elhelyezkedését és tömegeloszlását. Újdonság, hogy a korábbi modellekhez képest ezúttal a galaxisok mozgását is figyelembe vették, ami tovább segítheti a szakembereket a világűr titkainak megismerésében. Az eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című csillagászati szaklapban publikálták.

Galaxisok és szuperhalmazok tengerében

A térkép abban is segítséget nyújthat a kutatóknak, hogy a világegyetem titokzatos sötét anyagának mennyiségét és eloszlását tanulmányozhassák. A látható galaxisok méretéből, eloszlásából és távolodási sebességéből következtetni tudnak a sötét anyag elhelyezkedésére. A szakértő szerint ez azért fontos, mert meg lehet magyarázni vele a galaxisok kozmoszban elfoglalt helyzetét.

A sötét anyag egy misztikus szubsztancia, ami az elméletek szerint a világegyetemben jelentős mennyiségben van jelen és az univerzum tömegének nagy részét teszi ki. Csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk.
A térkép két milliárd fényév távolságot ölel fel, a középen látható kereszt a mi Tejútrendszerünket jelöli Forrás: The University of Waterloo

Az atlasz világoskék és fehér területein a galaxisok nagy sűrűségben vannak jelen. A pirossal jelölt régió a Shapley szuperhalmazt mutatja. A szuperhalmazok az univerzum eddig ismert legnagyobb struktúrái, melyeket galaxisok csoportjai alkotnak. A kevesebb galaxist tartalmazó területek sötétkéken vannak feltüntetve. A középkék régiók feltérképezetlenek. A térképet a cikk végén található videóban is megnézhetjük.

Mike Hudson, a Waterloo-i Egyetem kutatója szerint a videóból a korai univerzum néhány érdekes tulajdonságára is fény derül. „A galaxisok eloszlása nem egyenletes és nem mutat semmilyen szabályos mintázatot. Akárcsak egy hegyláncnak, vannak völgyei és csúcsai.” – mondta a kutató, aki kollégáival együtt jelenleg a kozmikus térkép továbbfejlesztésén dolgozik.