Ha nem marad csendben, rohamot kaphat a macskája

2015.05.02. 11:34

A háztartásban előforduló zajok – többek között a kulcs csörgés és az alufólia zörgése – rohamokat válthat ki a macskáknál szakértők szerint, akik azonosítottak egy új szindrómát. A ritka állapot, amelynek a kutatók a macska audiogenikus reflexroham nevet adták, hasonlít az epilepsziás emberek tüneteihez.

Az egerek hangját sem bírják

A macskák gazdái és az állatorvosok korábban nem értették miért rándulnak meg vagy vesztik el eszméletüket háziállataik, amikor magas hangú zajokat – például üveg csörömpölést – hallanak. A kutatók a jelenség definiálásához kilencvenhat macskát vizsgáltak meg. A legtöbb egyed, amelyeknél kimutatható a szindróma, tizenöt éves vagy annál idősebb, esetleg Birman fajtájú macskák voltak. Az epilepsziás rohamokat általában a magas hangú zajok indították el az állatoknál, és ezt az állapotot fokozta, ha a zajok még hangosabbá váltak.

A macskáknál a rohamot a legtöbb, azaz 82 esetben az alufólia zörgése váltotta ki, de a fő kiváltó okok között volt a fémkanál csörömpölése a tányéron, a műanyag- és papírzacskók hangja, a klaviatúrán gépelés (az egér használatával együtt), valamint a pénzérmék és kulcsok csörgése is.

A ritka állapot hasonlít az epilepsziás emberek tüneteihezForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tim Brakemeier

Második tanulmány is készül

Ezekkel ellentétben például a mobiltelefon hangjai, a vízfolyás, a padlón cipőben mászkálás az állatok kisebb hányadát érintette rosszul. Egy cicatulajdonos beszámolója szerint háziállatát egy gyermek éles és hangos sikolya után érte a roham. A Mark Lowrie által vezetett brit állatorvos kutatócsoport a Journal of Feline Medicine and Surgery folyóiratban publikált tanulmányban közölte, hogy a betegség genetikai alapját még próbálják beazonosítani. A témával összefüggő második tanulmány részletesen felfedi majd, hogy a macska alanyok milyen jól reagáltak a levetiracetámra (epilepszia elleni gyógyszerre).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK