A waterloo-i csatában használt puskagolyókat találtak

2015.05.02. 09:59

A waterloo-i csatában használt puskagolyókat találtak régészek a belgiumi Hougoumont kúriánál, ahol a Napóleon által 200 éve vívott végzetes csata hadműveleteinek nyomait próbálják meg feltárni.

A Waterloo közelében álló kúriát védelmezték a francia erőktől a brit hadsereg máig fennálló híres Coldstream gárdájának egykori katonái, a gárda veteránjai is részt vesznek a régészek oldalán a feltárásokban.  Hadtörténészek azt remélik, hogy a feltárások során rábukkannak a csatamezőn elesett katonák tömegsírjaira.

Az első lövéseknél használták őket

Tony Pollard, a Glasgow-i Egyetem tudósa, az ásatások irányítója elmondta, biztos abban, hogy a feltárt puskagolyókat a waterloo-i csata korai szakaszában használták, esetleg akkor, amikor eldördültek az első lövések.

A régészek és hadtörténészek szerint a most feltárt puskagolyók a csata első, kezdeti fázisából maradhattakForrás: Waterloo Uncovered

A csata végső hadművelete a waterlooi síkságon zajlott 1815. június 18-án. A csatában Wellington hercege legyőzte a francia császárt, aki kénytelen volt száműzetésbe vonulni Szent Ilona szigetére.

Hadisírokért folyik az ásatás

Ez az első alkalom, hogy nemzetközi régészcsoport a legkorszerűbb eszközökkel próbálja meg feltárni a csatamezőt, ahol a mindkét oldalon elesett több tízezer katonát eltemették - mondta Pollard.

Illusztráció Wellington hercegéről, a csata egyik parancsnokárólForrás: Wikimedia Commons

A "Waterloo Uncovered" (Feltárt Waterloo) elnevezésű projektet a Coldstream gárda egy volt katonája, a 37 éves Mark Evans dolgozta ki.

A feltáráson brit, francia, belga és német régészek dolgoznak, a munkában a brit védelmi minisztérium támogatásával, egy rehabilitációs program keretében részt vesznek ütközetben - például az afganisztáni harcokban - megsebesült brit katonák is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK