Beépített kapcsoló állítja le a túlzott spermiumtermelést

petesejt, spermiumok
Az elhízás a spermiumok megtermékenyítőképességét is rontja
Vágólapra másolva!
Egy ejakuláció során sok millió hímivarsejt távozik. Egy pár here azonban átlagosan több milliárd spermiumot termel élete folyamán. Mi akadályozza meg, hogy az összes spermium egyszerre jöjjön létre? Ezt fejtették meg most japán kutatók.
Vágólapra másolva!

A hímivarsejtek a here mélyén meghúzódó őssejtekből származnak. Amikor ezek az őssejtek osztódnak, két út áll előttük. Vagy egy újabb pár őssejtté alakulnak, amelyek a herében maradnak, vagy elkezdenek hímivarsejtté, spermiummá alakulni.

Ahhoz, hogy a férfiak megőrizzék termékenységüket, heréiknek jól egyensúlyban kell tartani ezt a két lehetőséget. Ha túl sok sejt változik át spermiummá, akkor kimerülhet az őssejtraktár, és leállhat a hímivarsejt-termelés. Ha túl kevés, akkor a spermiumszám csökkenhet a kívánt érték alá, mivel a herék őssejtekkel lesznek tele. Mindkét forgatókönyv terméketlenséghez vezet.

Petesejt felé igyekvő spermiumok Forrás: Goodwill Pharma

Egy „kapcsoló” szabályozza a hímivarsejt-termelést

Ikami Kanako és munkatársai (Biológiai Alapkutatások Nemzeti Intézete, Okazaki) új tanulmányukban azt állítják, hogy a sejteken belüli egyetlen különbség határozza meg, hogy az őssejt spermiummá alakul-e, vagy sem. Ikami egereken végzett kísérleteket, és észrevette, hogy a sejteket a bennük lévő gének alapján két specifikus csoportba lehet sorolni. Az egyik csoport tagjai egy olyan fehérjét készítenek, amely képes kapcsolódni a retinsavhoz (az A-vitamin terméke), a másik nem.

Amikor eljön az ideje az új spermiumok termelésének, egy retinsavjel érkezik a herékbe. Ez minden sejthez eljut, de nem minden sejt alakul át hímivarsejtté. Ikami azt tapasztalta, hogy azok a sejtek, amelyek képesek megkötni a retinsavat, spermiummá alakulnak, a többiek viszont folytatják az őssejttermelést.

Amikor Ikami arra késztette a retinsavra érzéketlen sejteket, hogy azok is termeljék a sav megkötéséhez szükséges fehérjét, majd retinsavat adott nekik, ezek is hímivarsejtekké kezdtek alakulni.

Ebből kiderült, hogy a herében lévő valamennyi őssejt képes spermiummá alakulni, de egy „kapcsoló” megakadályozza, hogy ezt egyszerre tegyék, és így terméketlenné tegyék a gazdájukat.