Gyönyörű felvételek egy hawaii vulkánkitörésről

vulkánkitörés
Forrong a Kilauea pajzsvulkán, amely számos polinéz legendát ihletett
Vágólapra másolva!
A Kilauea vulkán kitöréséről készített lenyűgöző videót a hawaii vulkánobszervatórium – a csodaszép felvételeken jól látszik, ahogy az egyik kürtőt feltöltő lávató fala a kitörés miatt leomlik.
Vágólapra másolva!

A Kilauea vulkán a legfiatalabb és legaktívabb pajzsvulkán Hawaiin, az állam legdélebbi és legnagyobb kiterjedésű szigetén, a Nagy Szigeten található. A Kilauea majdnem folyamatos kitörésekkel sokkolja környezetét, legyen az a kalderából kirobbanó lávafolyam, vagy a föld repedésein kiszivárgó magma.

Mi az a pajzsvulkán?

A pajzsvulkánok a tűzhányók egyik szerkezeti csoportját képviselik. Nevüket onnan kapták, hogy szélesen elterülő, nagy kiterjedésű alapokkal rendelkeznek, sokkal laposabbak, mint a rétegvulkánok. Extrém esetei a palacsintavulkánok, amelyek a Földön egyáltalán nem fordulnak elő, a Vénusz felszínén viszont jól megfigyelhetőek. A pajzsvulkánokat híg, szilícium-dioxidban szegény működés alakítja ki. A híg láva legtöbbször csak túlfolyik a lávató peremén, lezúdul és szétterül a hegyoldalon, ellentétben a szilárdabb, tömörebb magmát lövellő, meredek kúpos vulkánokkal.

A vulkán gyakran szerepel a polinéz legendákban, de hivatalosan aktivitásáról először az 1820-as években született feljegyzés. Szinte folyamatosan bugyog láva a mélyéből, utoljára 1983 előtt pihent egy kicsit, ezzel nem csak a szigetek, de az egész világ egyik legaktívabb vulkánja.

A mostani kitörés egy a Halemaumau-kráterben található lávatónak köszönhető, amely az utóbbi időben folyamatosan egyre magasabbra emelkedett.

Forrong a Kilauea pajzsvulkán, amely számos polinéz legendát ihletett Forrás: Origo

Most a masszív kitörés következtében ökölnagyságú kövek omlottak le a kráter faláról. A gyönyörű jelenséget a hawaii vulkánobszervatórium vette videóra.