Ősi gólyafejre bukkantak a hegységben

Vágólapra másolva!
Európa legrégebbi gyermekjátékának vélik bolgár régészek azt az ősi trák bronz kézművesremeket, amelyre helyi lakosok bukkantak a Rodope-hegységben.
Vágólapra másolva!

A trák játék egy tripodon - háromlábú tartón - lévő gólyafejet ábrázol, bronzból és kevés ezüstből készült, korát a szakemberek a késő bronzkorra - Kr.e. 1500-1200 - teszik, ez volt az ősi trójai és mükénéi civilizációk kora. A gólyafej képes mozogni és vizet inni, súlya 30 gramm. A gólya szeme vöröses kalcedonból készült - ezt a féldrágakövet a Rodope-hegységben bányászták.

A 3500 éves gyermekjátékot helyi lakosok találták Jagnevo település közelében, és egy helyi műgyűjtő, akinek híres néprajzi gyűjteménye van Zlatogard városában, megvásárolta tőlük. Az ősi gólyafigurát régészek és történészek tanulmányozták és azonosították, mielőtt bemutatták volna a közönségnek. A szakemberek, köztük Kraszimir Lestakov, a Szófia Egyetem történész-, régészprofesszora, úgy vélik, hogy a műremek az egyetlen késő bronzkori gyermekjáték és a legrégebbi gyermekjáték Európában, amelyet eddig feltártak. Nikolaj Ovcsarov régész szerint lehetséges, hogy a bronzgólyának vallási jelentősége van.

Azért beszélünk úgymond játékról, mert a bronzkor szakértői nem tudták megállapítani, mire is használhatták valójában azt, soha nem találtak még ilyen kézművesremeket a világon. A létező publikációk alapján Lestakov professzor bizonyos abban, hogy ilyen tárgy még soha nem került elő - mondta Ovcsarov a bolgár rádiónak. "Nehéz megmondani, mire használták. Lehetett gyermekjáték és lehetséges, hogy valamilyen funkciója volt az ősi trákok vallásgyakorlásában" - tette hozzá. Nem véletlen, hogy az ősi trák játékot Jagnevo város körzetében találták, mivel a térségben számos trák szenthelyre és sírra bukkantak.