Időről időre felbukkan lánclevelekben és közösségi oldalakon az az ijesztő állítás, hogy már hat-hét banán egyidejű elfogyasztása is halált okozhat a káliumtúladagolás miatt. Vajon van-e ennek a híresztelésnek bármilyen tudományos alapja?

A kálium (K) az úgynevezett makroelemek közé tartozik, amelyekből több száz milligrammos vagy grammos mennyiségekre van szüksége naponta a szervezetnek. Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. A kálium alapvető szerepet játszik a sejtek megfelelő működésének biztosításában, írja a Webbeteg.

A kálium a sejtek belsejében halmozódik fel, csupán 2%-a található meg a sejten kívüli terekben. Szintjét a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással. A felesleg a szervezetből a vizelettel és a széklettel távozik.

Ne féljünk a banántólForrás: Thinkstock

Banántól káliummérgezés?

A banán valóban kitűnő káliumforrás, ezenkívül jó hatással van az emésztőrendszerre is. Gondoskodik a rendszeres székletürítésről, és védi a beleket a fekélyektől és a maró savaktól. Miért terjesztik akkor egyesek, hogy a sok banán fogyasztása káros az egészségre?

A rémhírterjesztők szerint azért, mert a sok banántól káliummérgezést lehet kapni. A hiperkalémia (túl magas káliumszint) olyan betegségektől alakulhat ki, mint a vesebetegségek vagy veseelégtelenség, az Addison-kór, az alkoholizmus, a droghasználat, az alacsony vörösvérsejtszám (súlyos égési vagy más sérülés miatt), 1-es típusú diabétesz, illetve nagyon ritkán a káliumpótlók túlzott használata. A túl magas káliumszint szívproblémákat okozhat.

De vajon valóban található-e annyi kálium a banánban, amennyi életveszélyes túladagolást okozhat? Egyetlen banán 422 milligramm káliumot tartalmaz. Az Amerikai Táplálkozástani Intézet által ajánlott napi káliumbevitel felnőtteknek nagyjából 4700 milligramm. Ennek alapján egy felnőtt naponta 11 banánt fogyaszthat (más káliumforrásokat figyelmen kívül hagyva) minden különösebb probléma nélkül.

A TED Active banánevő versenyeForrás: Fallen Fruit

Még a banánevőbajnok sincs veszélyben

Igen, de mi történik akkor, ha egyszerre eszi meg valaki ezt a banánmennyiséget? A Linus Pauling Intézet szerint „egyszerre 18 grammnál több szájon át bevitt kálium súlyos hiperkalémiához vezethet még olyan egészséges veseműködésű egyéneknél is, akik nincsenek hozzászokva a magas káliumértékekhez”. Ehhez azonban nagyjából 42 banánt kellene elfogyasztani egyszerre, ami valószínűleg meghaladja a legtöbb ember kapacitását. Egy bajnokságon 16 banánt tudott magába tuszkolni valaki egy perc alatt. Több banánt azonban nem kívánt egy darabig.

Tény, hogy táplálékbevitelből származó káliumtúladagolást még sosem írtak le. Az igaz, hogy táplálékkiegészítőkből vagy sópótlókból származó kálium okozhat hiperkalémiát és esetleg hirtelen halált krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, de ez nem jelenti azt, hogy a káliumos készítmények eredendően veszélyesek. Mivel azonban a kálium 90%-át a vese választja ki, a csökkent vesefunkciójú betegeknek jobban oda kell figyelniük a káliumbevitelre.