A halak is használnak napvédő szert a napégés ellen

zebrahal, zebradánió, farokregeneráció
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók felfedezték, hogy a halak is termelnek a nap ultraibolya sugárzása ellen védő anyagot. A vegyületet valószínűleg fel lehet használni emberi napvédő készítményekhez is.
Vágólapra másolva!

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói zebrahalakat vizsgálva vették észre, hogy az állatok egy gaduszol nevű vegyület termelésével védekeznek a túlzott UV-sugárzás ellen. A kutatóknak sikerült a vegyület termeléséért felelős géneket élesztőben is működésre bírni. A felfedezés megnyitja a lehetőséget a gaduszol ipari méretű termelése előtt, így az felhasználható lesz napvédő szerekben és gyógyszerekben antioxidánsként. Az eredményről az eLife folyóirat számolt be.

A gaduszolt először a tőkehal ikrájában fedezték fel, és azóta sok más élőlényben megtalálták. Korábban úgy gondolták, hogy a halak csak az ennivalóval jutnak hozzá, illetve szimbionta baktériumok készítik számukra.

Zebrahal Forrás: Wikimedia Commons

Az óceán felső rétegében és a korallzátonyokon élő szervezetek napközben erőteljes és gyakran megszakítás nélküli napsugárzásnak vannak kitéve. A gaduszol és rokon vegyületei képesek megvédeni a DNS-t az UV-sugarak káros hatásaitól, ezért a kutatók érdeklődését is felkeltette.

Embernél is hasznos lehet

Kiderült, hogy a kétéltűek, a hüllők és a madarak is tudnak gaduszolt termelni, viszont az ehhez szükséges genetikai háttér hiányzik az emberekből és más emlősökből. Ezért is fontos felfedezés, hogy sikerült élesztősejteket genetikailag úgy módosítani, hogy képesek legyenek gaduszolt előállítani.

„A jövőben valószínűleg lehetővé válik, hogy élesztő segítségével nagy mennyiségben állítsák elő ezt a természetes vegyületet napvédő tabletták és tejek, valamint más kozmetikumok gyártásához” – mondta Taifo Mahmud professzor, a tanulmány vezető szerzője.