Halálos bikacápa-támadás Új-Kaledóniában

cápa
Bikacápa harapás után. A bikacápát tekintik a legagresszívabb cápafajnak
Vágólapra másolva!
Jachtkiránduláson vett részt a barátaival az a francia üzletember, akit szombaton halálos bikacápa-támadás ért a trópusi szigetparadicsom, Új-Kaledónia vizein.
Vágólapra másolva!

Véres tragédiába torkollott a búvárkodás

Az 50 éves francia Yves Berthelot légzőcsővel, búvármaszkkal és uszonnyal felszerelkezve búvárkodott lekötött jachtja közelében, amikor egy megtermett, 3,5 méter hosszú bikacápa (Carcharhinus leucas) támadt rá.

Bikacápa harapás után. A bikacápát tekintik a legagresszívabb cápafajnak Forrás: sharkobessed.com

A támadást a hajó fedélzetéről jól látták a férfi barátai, de tehetetlenek voltak.

Az áldozatot, a francia Yves Berthelot-ot légzőcsöves búvárkodás közben érte a végzetes támadás Forrás: Facebook

A helyi, Les Nouvelles Caledoniennes napilap tudósítása szerint a támadás május 9-én szombaton a délelőtti órákban történt. Napsütéses időben, kristálytiszta sekély vízben következett be a tragédia.

Az áldozatot a karján, az ágyékán és a lábán érte több, nagy erejű harapás. A szemtanúk szerint a cápa legalább kétszer rontott neki az erősen vérző Yves Berthelot-ra.

Annak ellenére, hogy a fedélzeten tartózkodók között volt tapasztalt elsősegélynyújtó, a nagy vérveszteség miatt sokkos állapotba került Berthelot-on már nem tudtak segíteni, a férfi még a mentők megérkezése előtt belehalt sérüléseibe.

Szemtanúk szerint az áldozatot váratlanul érte a rendkívül agresszív, ismétlődő támadás. "Rosszkor volt rossz helyen" – nyilatkozta egyikük.

A bikacápa akár megfeneklésig sekély parti vizekbe is kiúszik Forrás: Wikimedia Commons

Philippe Tirard helyi cápaszakértő szerint kevéssé jellemző, hogy a bikacápa tiszta, átlátszó vízben támadjon. A hatóságok átmenetileg lezárták a környék strandjait.

Új-kaledóniai tengerpart. Ehhez hasonló helyen történt a szombati halálos kimenetelű támadás Forrás: Wikimedia Commons

Új-Kaledónia Franciaország speciális jogállású tengerentúli megyéje, a szigetcsoport a Csendes-óceán délnyugati részén, a mikronéziai szubrégióban, Ausztráliától keletre található.

A legagresszívabb ragadozó

Az igencsak népes kékcápa-alakúak rendjén belül (Carcharhiniformes) a kékcápafélék családjába (Carcharhinidae) tartozó 60 fajból mintegy tucatnyi tekinthető az emberre nézve potenciálisan veszélyesnek.

A kékcápafélék családjába tartozó 60 faj közül toronymagasan a bikacápát tekintik a legagresszívabb cápának Forrás:jeffwongdesign.com

A névadó kékcápa (Prionace galuca) valamint a selyemcápa (Carcharhinus falciformis) továbbá az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) mellett ehhez a családhoz tartozik az a két további faj is, amely a cápatámadási statisztikák szerint a legtöbb halálos kimenetelű balesetet okozó triász tagja is egyben.

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) támadásai a leggyakoribbak Forrás: Elter Tamás

Utóbbiak közül a család legméretesebb faja, a kivételes esetben a 7 méteres hosszúságot is elérő tigriscápa (Galeocerdo cuvieri), valamint a legagresszívebbként nyilvántartott bikacápa (Carcharhinus leucas) a nem az ehhez a csoporthoz tartozó "listavezető" nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) után a legtöbb halálos kimenetelű támadást okozó cápafaj.

A második legveszedelmesebb, a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

Sőt, ha az egyes fajokhoz rendelt összes támadáson belül a fatalitási arányszámot, azaz a halálos kimenetelű esetek arányát vizsgáljuk, úgy már fordul a sorrend, és a tigriscápa áll az első helyen, míg a bikacápa a második helyezett.

Viselkedésbiológiai szempontból a bikacápa holtversenyben áll a nagy fehérrel Forrás: Wikimedia Commons

Viselkedésbiológiai szempontból pedig a bikacápa holtversenyben áll a nagy fehér cápával, már ami az agresszív viselkedést illeti.

Édesvízben is megél a legerősebb harapású cápafaj

A rendkívül robosztus testfelépítésű bikacápa átlagos testhossza 1,6 -3,2 méter; más cápaalakúakhoz hasonlóan a nőstények a nagyobbak. Az eddig ismert legnagyobb, és a Dél-afrikai Köztársaság indiai-óceáni felségvizein kifogott példány testhossza meghaladta a 4 métert.

Noumea, Új-Kaledónia fővárosa. 1958-tól - a mostanit is beleértve - 11 cápatámadás történt a csendes-óceáni szigetparadicsom vizein Forrás: Wikimedia Commons

A faj egészen különleges tulajdonsága a cápák világán belül, hogy nem csak a csökkent sós, úgynevezett brakk vizeket viseli el, hanem képes tökéletesen adaptálódni az édesvízhez is.

A trópusi tengerpartokon igen gyakran felúszik a tengerbe ömlő folyókon, gyakran egészen messze a torkolatvidéktől.

E tulajdonsága miatt Dél-Afrikában a "Zambezi shark" (zambezi cápa) névre hallgat, ugyanis előszeretettel felúszik az Indiai-óceánba ömlő hatalmas folyamon akár több száz kilométerre is a tengertől. Gyakran tartózkodik az alacsony látótávolságú zavaros vizekben, kikötők és folyótorkolatok környékén, valamint félsós vízű lagúnákban.

A parthoz és a felszínhez közeli vizeket kedveli, legfeljebb 30-40 méteres mélységig hatol le, és igen gyakran szinte a megfeneklésig sekély vizekbe is kiúszik, ami fokozottan veszélyessé teszi.

Világszerte elterjedt a trópusi óceánokban és melegvizes perem- illetve melléktengerekben, a Vörös-tengert leszámítva. Gyakorinak tekinthető a karibi-térségben, Brazília partvidékén, nyugat-Afrikában Szenegál és a Guineai –öböl vidékén. Az Indiai-óceánon a Perzsa-öböltől Dél-Afrikáig mindenütt megtalálható a kelet-afrikai partvidéken.

Légzőkészülékes búvárokkal szemben jó látótávolságú vízben a bikacápa közömbösen viselkedik Forrás: divecenotesmexico.com

Ugyancsak közönségesnek számít a nyugat-pacifikus régióban, elsősorban a Melanéz-szigetvilágban. Harapása rendkívül erős, a viszonylag alacsony, háromszög alakú és fűrészes szélű fogakkal nagy húsdarabok kitépésére képes. Harapáserejét tekintve, amely 4,1 tonna per négyzetcentiméter, abszolút rekorder a cápák között. (A nagy fehér cápánál ugyanez az érték 1,6 tonna per négyzetcentiméter.)

Az európai tengerekben nem él meg.

Nyílt vizeken és jó látótávolság mellett a légzőkészülékes búvárokkal szemben általában közömbösen viselkedik. A fürdőzők és a felszínen úszó légzőcsöves búvárok lehetnek potenciálisan legjobban kitéve a bikacápa támadásának. Azt azért hozzá kell tennünk, annak, hogy cápatámadások áldozatává váljunk, körülbelül akkora az esélye, mint hogy megnyerjük az ötös lottót.