Újabb fénylő foltok bukkantak fel a Ceresen

Ceres, fénylő folt
A Ceres fénylő foltjai
Vágólapra másolva!
Tovább fokozódik a Ceres-rejtély. Kiderült, hogy a Mars és a Jupiter között húzódó zónában megbúvó égitest felszínén nem csupán két, hanem számos apróbb fénylő folt található.
Vágólapra másolva!

Újabb felvételeket tett közzé a NASA Dawn űrszondája a Ceres törpebolygóról. Az eszköz ezúttal 13 600 kilométeres távolságból készítette a képeket, amikből a NASA szakemberei egy videót is összeállítottak.

Nemcsak két folt van

A május 3. és 4. között készített fotók újabb érdekes információkkal szolgálnak a Ceres rejtélyesen fénylő foltjairól. Az új adatok alapján kiderült, hogy a két folt tulajdonképpen nem egységes objektum, hanem számos apró pöttyből áll össze, melyek eredete továbbra sem tisztázott. Az amerikai űrügynökség szakértőjének kiadott közleménye alapján annyi biztos, hogy a nap fényét erősen visszaverő anyagról lehet szó, és továbbra is a jég tűnik a legelképzelhetőbb forgatókönyvnek.

A Ceres fénylő foltjai Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Átfogó vizsgálatok

Több tudományos adat rögzítése után a Dawn űrszonda május 9-én fejezte be az első kört a Ceres körül. Azóta ismét beindította ionhajtóműveit, és most arra készül, hogy még közelebb, 4400 kilométerre közelítse meg az égitest felszínét. Az átfogóbb vizsgálatok június 6-án kezdődnek meg, mely során a Ceres geológiai tulajdonságairól kaphatunk bővebb képet, így azt is megtudhatjuk, hogy az égitest geológiailag aktívnak számít-e.

Továbbra is lehet szavazni

Amíg a Ceres fénylő foltjainak rejtélye meg nem oldódik, a NASA és az Origo továbbra is várja az érdeklődők szavazatát, amelyet korábbi cikkünkre kattintva adhat le.